Srijeda, 17 srpnja, 2024

Helez: BiH bi na proljetnom zasjedanju NATO-a trebala dobiti kandidatski status

Autor:Agencije

Preporučeno

- Bosna i Hercegovina je jako blizak partner i zajedno smo napravili ogroman napredak. To radimo od 2006. godine, otkad je Bosna i Hercegovina postala zvanično partner – rekao je Bruasdal.

Bosna i Hercegovina bi na proljetnom zasjedanju NATO-a ove godine trebala dobiti kandidatski status, izjavio je danas u Sarajevu ministar odbrane te zemlje Zukan Helez, istakavši da je to još jedan korak bliže članstvu u Sjevernoatlantskoj alijansi.

– To je priznanje Bosni i Hercegovini za sve ono što je uradila na NATO putu. Potpuno sam svjestan da ima i drugih političkih konotacija i očekivanja, ali sam legalista i sve dok Zakon o odbrani u članu 84. kaže da je naš cilj članstvo u NATO-u, ja radim po zakonu i to je naš cilj – rekao Helez.

– To je znak da NATO ima tijesnu saradnju s Bosnom i Hercegovinom. Imamo partnerstvo već više od 20 godina. Prije nekoliko dana u Domu Oružanih snaga BiH proslavili smo 75. godina postojanja ove vojno-političke organizacije. U ovih 20 godina OSBiH su napravile izuzetan napredak. Svakim danom smo usklađivali standarde Oružanih snaga sa standardima NATO-a i kao plod te saradnje smo imali nekoliko uspješnih međunarodnih misija gdje su naše snage, rame uz rame sa predstavnicima NATO-a izvršavali najsloženije vojne zadatke – rekao je Helez.

Upravo se čita:  Dva nova "presretača" u Sarajevu, prekršaji se neće moći brisati

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Gojko Knežević rekao je da partnerstvo BiH i NATO traje od 2006. godine i odvija se saradnjom kroz različite oblasti, prije svega na polju obrazovanja, obuke, opremanja, evaluacije, ocjenjivanje dostignutog stepena interoperabilnosti.

– Naša obaveza je izgradnja operativnih sposobnosti i kapaciteta za izvršavanje zakonom definisanih zadataka, a sve izvan toga je oblast politike. Što se tiče procesa u odnosu na NATO i druge organizacije to su spoljnopolitička pitanja, za šta je nadležno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – rekao je Knežević, konstatujući da je Bosna i Hercegovina intenzivirala saradnju s NATO-om.

Upravo se čita:  Završeno probijanje najdužeg tunela: “Od Sarajeva do Save 2026. godine potpuno spojen koridor Vc”

Zamjenik načelnika štaba Direktorata za partnerstvo Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu SHAPE Gunnstein Bruasdal rekao je da na konferenciji u Sarajevu, koju je ocijenio izuzetnom za izgradnju odnosa, učestvuju predstavnici 65 zemalja.

– Bosna i Hercegovina je jako blizak partner i zajedno smo napravili ogroman napredak. To radimo od 2006. godine, otkad je Bosna i Hercegovina postala zvanično partner – rekao je Bruasdal.

Dodao je da je u svijetu danas mnogo prijetnji i problema i da se tome mogu oduprijeti isključivo zajedničkim snagama.- NATO porodica je velika, imamo 32 člana, ali i 35 partnera i nalazimo se u cijelom svijetu s gotovo dvije milijarde stanovnika. Direkcija za partnerstvo plus Bosna i Hercegovina kao domaćin organizuje ovu konferenciju s partnerima iz cijelog svijeta da bi se utvrdio put naprijed. Na partnerima je da odrede šta će i koliko raditi. Bosna i Hercegovina je uradila mnogo toga, obučava se zajedno s nama. Razgovarat ćemo individualno na sastancima s partnerima o budućnosti našeg partnerstva – rekao je Bruasdal.

Upravo se čita:  Nakon 34 sata borbe vatrogasci ugasili požar kod Mostara

U Sarajevu je u ponedjeljak otvorena NATO konferencija strateških vojnih partnera (MSPC 24), čiji su domaćini Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine.Konferencija koja se održava od 8. do 12. aprila u organizacija NATO-a bit će prilika za razmjenu mišljenja o značajnim strateškim pitanjima NATO partnera, kao i unapređenje vojne saradnje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas