Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Helez sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a Davidom Cattlerom razgovarao o sigurnosnoj situaciji

Autor:Patria

Preporučeno

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je razgovarao sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za obavještajne i sigurnosne poslove Davidom Cattlerom, koji se sa svojim saradnicima nalazi u posjetu Bosni i Hercegovini. Razgovarali su o putu Bosne i Hercegovina ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali i izazovima s kojima se suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Upravo se čita:  "Ne pamtimo ovako tešku situaciju": U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Razgovarano je i o složenim političkim odnosima u zemlji i regiji. Ministar Helez je istaknuo važnost odgovornosti kojeg domaći političari imaju prema sigurnosti svih građana te naglasio da put BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji nema alternativu. Zahvalio je svom gostu na pomoći kojeg NATO pruža Oružanim snagama BiH kroz paket jačanja odbrambenih kapaciteta, ali i istaknuo kako se nada da će se ta pomoć proširiti.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu još traje: Policija iznijela veću količinu dokaznog materijala

Pomoćnik Cattler je naglasio da će NATO savez i dalje pomagati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka dostizanju demokratskih standarda u okvirima kolektivnog sistema sigurnosti, na korist svih stanovnika BiH te i dalje podržavati Snage Europske unije (EUFOR) u BiH u čuvanju mira i stabilnosti u zemlji.

Sastanku u sjedištu Ministarstva odbrane BiH prisustvovali su i zamjenik zapovjednika NATO Stožera Sarajevo brigadir Baver Bekiroglu, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako i šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas