Subota, 10 lipnja, 2023

Helez sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a Davidom Cattlerom razgovarao o sigurnosnoj situaciji

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je razgovarao sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za obavještajne i sigurnosne poslove Davidom Cattlerom, koji se sa svojim saradnicima nalazi u posjetu Bosni i Hercegovini. Razgovarali su o putu Bosne i Hercegovina ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali i izazovima s kojima se suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Upravo se čita:  Danas bi mogao biti usvojen zakon kojim bi se ukinuo PDV na doniranu hranu

Razgovarano je i o složenim političkim odnosima u zemlji i regiji. Ministar Helez je istaknuo važnost odgovornosti kojeg domaći političari imaju prema sigurnosti svih građana te naglasio da put BiH ka punopravnom članstvu u NATO-u i Europskoj uniji nema alternativu. Zahvalio je svom gostu na pomoći kojeg NATO pruža Oružanim snagama BiH kroz paket jačanja odbrambenih kapaciteta, ali i istaknuo kako se nada da će se ta pomoć proširiti.

Upravo se čita:  Nakon bujičnih poplava u Teočaku proglašeno stanje prirodne nesreće: Devastirano lokalno mezarje, nastava u školama obustavljena

Pomoćnik Cattler je naglasio da će NATO savez i dalje pomagati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka dostizanju demokratskih standarda u okvirima kolektivnog sistema sigurnosti, na korist svih stanovnika BiH te i dalje podržavati Snage Europske unije (EUFOR) u BiH u čuvanju mira i stabilnosti u zemlji.

Sastanku u sjedištu Ministarstva odbrane BiH prisustvovali su i zamjenik zapovjednika NATO Stožera Sarajevo brigadir Baver Bekiroglu, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Edin Fako i šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba.

Pročitajte još

Izdvajamo

U dijelovima BiH kritično: Voda prodrla u stambene objekte, bujica nosi automobil

Kiša i dalje pada tako da je pred stanovnicima besana noć. Kako javljaju mještani u Sapni u dijelu ove općine...

Možda vas zanima i ovo