Utorak, 23 srpnja, 2024

Henkel gradi fabriku u Bileći, posao će dobiti 30 ljudi

Preporučeno

U Sarajevu je danas zvanično najavljena izgradnja nove fabrike Henkel Ceresit u Bosni i Hercegovini.

Foto: Klix
Foto: Klix

Početak izgradnje nove fabrike na području opštine Bileća, u kojoj će se proizvoditi građevinski praškasti proizvodi na bazi cementa za lijepljenje keramičkih pločica i termoizolaciju objekata, očekuje se u drugoj polovini ove godine.

“Ova investicija je vrijedna oko sedam miliona eura. Nova Henkel Ceresit fabrika će biti izgrađena prema najmodernijim tehničkim, tehnološkim i ekološkim standardima i zapošljavat će oko 30 osoba iz BiH. Otvorenje planiramo u prvoj polovini naredne godine”, rekao je Wolfgang Zettl, direktor Henkela za Južnu regiju Centralnoistočne Evrope.

Investicija sa porukom

Upravo se čita:  Bračni par iz Bosne i Hercegovine s lažnim dokumentima uhvaćen na granici: U pritvoru su!

Naglasio je da je kompanija Henkel u BiH prepoznala veliki potencijal, te je posmatra kao jedinstveno tržište na kojem već uspješno posluje.

Ambasadorica Njemačke u BiH Maria Ulrike Knotz ukazala je na značaj njemačkih investitora na bh. tržištu. “Ova investicija je veoma značajna za BiH i dokaz je jačanja saradnje Njemačke i BiH na ekonomskom planu. Poznato je da se inozemni investitori u BiH susreću sa brojnim preprekama, kao i da BiH u svijetu ima imidž zemlje u kojoj političke prilike nisu najstabilnije, zbog čega su ovakve investicije još značajnije i imaju snažnu poruku”, dodala je ambasadorica.

Upravo se čita:  Pacijentici Selmi zakazali magnetnu rezonancu za 11. juli 2025. godine

“Sretna sam što je Henkel prepoznao BiH kao investicionu lokaciju na kojoj može ostvariti pozitivne rezultate. Motivi za ovo ulaganje su tržište, resursi i troškovi, što nas čini konkurentima”, navela je direktorica Agencije za promociju stranih investicija BiH (FIPA) Jelica Grujić. Najavila je kako će FIPA nastojati u saradnji sa nadležnim tijelima pružiti punu podršku provedbi ovog projekta.

Geografski povoljno područje

Govoreći o uspješnom poslovanju Henkel Ceresita u regiji, Jovan Šarenac, izvršni direktor Henkel Ceresita osvrnuo se i na odabir lokacije za gradnju fabrike.

“Područje opštine Bileća je geografski izrazito povoljno, te je za nas veoma značajno u pogledu brzih i funkcionalnih veza s regijom, prije svega Hrvatskom, Crnom Gorom i Albanijom, gdje ćemo izvoziti proizvode koje će proizvoditi bh. radnici od domaćih sirovina”, kazao je Šarenac.

Upravo se čita:  Radnici na asfaltiranju suočeni s ekstremnim vrućinama: Pod čizmama i do 200 stepeni

Henkel, s vodećim brendovima i tehnologijama, posluje širom svijeta u tri oblasti: deterdženti i kućna hemija, beauty care i adhezivi tehnologije. Kompanija je osnovana 1876. godine, a danas je lider na potrošačkom i industrijskom tržištu, s poznatim brendovima kao što su Persil, Schwarzkopf i Loctite. Zapošljavaju 47.000 ljudi, a u fiskalnoj 2012. godini ostvarili su prodaju od 16.510 milijardi eura i operativni profit od 2.335 milijardi eura.
(Klix)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas