Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Hoće li BiH doživjeti još jedan težak udarac ili će političari uraditi svoj posao: Evo šta bi značila “siva lista” MONEYVAL-a za našu zemlju

Preporučeno

Da stvar bude gora, težak udarac mogla bi pretrpiti i međunarodna reputacija Bosne i Hercegovine. Naravno, trenutno nismo u opasnosti od crne liste, na kojoj se recimo nalaze Sjeverna Koreja i Iran, ali bi svakako bilo izrazito loše da se BiH nađe na sivoj listi.

Danas će na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine delegati raspravljati o Prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovo je jedan od tri hitna zakona koja su postavljena kao uslov našoj zemlji da u martu otvori pristupne pregovore s Evropskom unijom. Međutim, ako se ovaj zakon ne usvoji, naša zemlja bi mogla imati mnogo teže posljedice od toga da se pregovori ne otvore.

Naime, ako se zakon ne usvoji, BiH bi mogla završiti na takozvanoj ‘sivoj listi’ MONEYVAL-a, odnosno Komiteta stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Upravo se čita:  Čekanje na medicinske preglede duže od godinu dana postalo je svakodnevnica za građane

U slučaju da se to desi, Bosna i Hercegovina bi se pridružila listi od 23 zemlje, među kojima se nalazi i Hrvatska, koji su pod ozbiljnim monitoringom ovog komiteta.

U praksi, to donosi ozbiljne posljedice. Kako piše portal WhiteCase, siva ili crna lista MONEYVAL-a znači da bi Bosna i Hercegovina imala probleme s dobijanjem kredita, s bilo kojom prekograničnom transakcijom te sa stranim investicijama.

Upravo se čita:  Traži se hitna reakcija Ministarstva zdravstva FBiH: Sankcionirati neodgovorne roditelje

Drugim riječima, međunarodne institucije, ali i privatne kompanije, vjeruju MONEYVAL-ovoj evaluaciji zemalja u svijetu. Iako to neće u praksi značiti krah ekonomije naše zemlje, moglo bi stvoriti probleme za otvaranje novih radnih mjesta te za dalje infrastrukturne projekte u BiH.

Da stvar bude gora, težak udarac mogla bi pretrpiti i međunarodna reputacija Bosne i Hercegovine. Naravno, trenutno nismo u opasnosti od crne liste, na kojoj se recimo nalaze Sjeverna Koreja i Iran, ali bi svakako bilo izrazito loše da se BiH nađe na sivoj listi.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

Zbog toga su optimistične izjave političkih lidera BiH svakako vratile nadu da će ovaj zakon ipak spriječiti katastrofalne posljedice koje bi se dogodile da se zakon ne usvoji. Svi koalicioni partneri su potvrdili da je zakon spreman, a na sjednici Doma naroda bi se samo te najave trebale pretvoriti u stvarnost.

Ostaje da se vidi da li će im se stav promijeniti kada dođe do glasanja.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas