Srijeda, 17 srpnja, 2024

Hoće li će Krizni štab FBiH pooštriti mjere: Vraćamo li se ponovo u samoizolaciju? Evo šta kaže Goran Čerkez!

Autor:BHRT

Preporučeno

– Stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom. Sve veći je priliv pacijenata u bolnice i mi moramo se odgovorno ponašati. Ne samo zbog zdravlja drugih nego i zbog zdravstvenog sistema, jer ako dođe do naglog povećanja pacijenata u bolnice pitanje je kako će se to riješiti – kazao je Čerkez.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, govorio o proglašenju epidemije na području FBiH. Dodao je da je odluka donesena nakon analize trenutne situacije sa virusom korona.

Nakon što je nekoliko kantona zatražilo dozvolu da uvedu stanje epidemije, mi smo u saglasnosti, a ostalim institucijama proglasili stanje epidemije u FBiH. Želim naglasiti da se stanje epidemije ne uvodi ponovo, kako neki mediji pišu, već prvi put u FBiH. Prvi put je bilo uvedeno stanje prirodne nepogode koje je ukinuto. Ovo omogućava bolju operativnost Kriznog štaba i Federalnog ministarstva zdravstva. Bolje raspolaganje finansijskim sredstiva, operativnost, mobiliziranje novih izvora iz Fedracije i bolju mogućnost borbe protiv COVID-19, pojasnio je pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Upravo se čita:  Stan u Goraždu izgorio zbog upaljenje klime: "Šteta je ogromna"

Sve mjere koje su prethodno donesene i koje su na snazi sada se mogu puno brže, istakao je on.

Goran Čerkez, Foto: Screenshot

U ovom trenutku neće biti nikakvih dodatnih mjera, ali ne isključujemo mogućnost dovođenja bilo koje mjere, npr. samoizolacije ako to situacija bude zahtjevala. Mi to ne bi htjeli. Stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom. Sve veći je priliv pacijenata u bolnice i mi moramo se odgovorno ponašati. Ne samo zbog zdravlja drugih nego i zbog zdravstvenog sistema, jer ako dođe do naglog povećanja pacijenata u bolnice pitanje je kako će se to riješiti, istakao je Čerkez.

Upravo se čita:  Poznato kada će se klanjati dženaza tragično preminulom Adnanu

Ocijenio je kako za sada zdravstveni radnici rade dobro, ali su preumorni i na izmaku snage.

Mi smo dali mogućnost i mogućnost ostaje da svaki kanton procijeni svoju situaciju i da donosi mjere na nivou kantona koje su strožije. Mi smo dali neki okvir da bi prekinuli širenje korone, ali ne isključujemo mogućnost uvođenja i mjera na nivou cijele Federacije, kazao je Čerkez za BHRT.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Stan u Goraždu izgorio zbog upaljenje klime: “Šteta je ogromna”

Požar koji je u popodnevnim satima izbio u stanu u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu, uspješno je...

Još vijesti za vas