Utorak, 25 lipnja, 2024

Hoće li minimalna plata u FBiH biti 1.000 KM?

Autor:BHRT

Preporučeno

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim fiskalnim opterećenjima na rad, a građani su opterećeni i brojnim parafiskalnim nametima.

Na set fiskalnih zakona u Federaciji BiH se čeka godinama. Tako bi došlo i do povećanja minimalne plaće na hiljadu KM, što je dugogodišnji zahtjev Sindikata. No, kada će i hoće li doći do povećanja plata?

596 KM iznos je trenutačne minimalne plate u našoj zemlji što je ujedno i najniža plata u Europi. U Savezu sindikata smatraju da bi zbog inflacije i trenutačnog standarda minimalna plata trebala biti što viša, a od Vlade očekuju da će usvajanjem zakona o doprinosima i porezu na dohodak uspjeti uvećati minimalnu platu na hiljadu maraka.

“Mi smo minimalnu platu u Zakonu definisali kroz brutto iznos jer želimo da se ona definiše kroz brutto iznos upravo iz razloga sve ono čega država oslobodi poslodavca zaista završi u džepovima radnika”, kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog saveza sindikata BiH.

Upravo se čita:  BIHAMK pozvao na opreznu vožnju: Zbog visokih temperatura budite maksimalno skoncentrisani

“Nije to skok sa sadašnje minimalne plate na onu od 1.000 maraka. To je sadašnja minimalna plata plus topli obrok plus možda naknada za prijevoz i možda sve skoči za 50, 100, 150 maraka”, kaže Admir Čavalić, predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku.

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim fiskalnim opterećenjima na rad, a građani su opterećeni i brojnim parafiskalnim nametima. Sindikat, kako bi se olakšao život građana, predlaže da minimalna plata bude hiljadu konvertibilnih maraka, a ekonomski stručnjaci kažu da kad bi postojala politička volja, to bi se moglo riješiti i za pola godine.

Upravo se čita:  Feđa Štukan ponovo zadržan na beogradskom aerodromu

“Ako bi se samo na ovu postojeću situaciju smanjili doprinosi, a ta razlika prebacila na račun radnika, na račun plate, mi bismo već napravili jedan pristojan korak, ali ako budemo i na to čekali, za nekoliko mjeseci će i to sve inflacija pojesti, pa ćemo imati dodatnih problema”, kazao je Marin Bago, Udruga za unaprjeđenje kvalitete življenja “Futura”.

Prioritet je, poručili su iz Sindikata, povećanje minimalne plate. Ipak, očekuju i povećanje ostalih plata, odnosno da povećanjem minimalne dođe i do linearnog povećanja ostalih plata, piše BHRT.

“Nisam siguran da će biti neki mehanizam koji će vas natjerati da vi nekom ko ima pet hiljada platu mu je dignete na pet i po ili šest. Ali u svakom slučaju,taj relativni odnos plata unutar jedne kompanije je vrlo važan, vrlo bitan i čim se dižu niske plate, moraju ići i sve ostale. Možda ne u istom procentu, ali sasvim sigurno svaki poslodavac mora taj relativni odnos uštimati”, smatra Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca.

Upravo se čita:  Avion P-68C ponovo izvodio neobične letove iznad BiH

Za implementaciju fiskalnih zakona potrebna je i priprema softvera u Poreznoj upravi FBiH, a uključena bi bila i Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. To je još jedan od razloga zašto do povećanja vjerojatno neće doći u ovoj godini. Uz to MMF je dao preporuku da se zbog visoke infacije ograniči rast plata. Na potezu je Federalna vlada.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li su osobe koje predaju zahtjev za penzionisanje do dobijanja rješenja zdravsteno osigurane?

Pitanje koje brine buduće penzionere je da li će kada zaključe radni odnos i predaju zahtjev za penzionisanje do...

Još vijesti za vas