Srijeda, 17 srpnja, 2024

Hoće li radnici u FBiH ponovo dobiti 2.520 KM pomoći?

Preporučeno

Direktor UPFBiH Mario Nenadić je naglasio da se većina bh. kompanija susreće sa nedostatkom kvalificirane radne snage na tržištu, da su procedure liberalizacije tržišta radne snage i dalje duge i komplicirane te da je donošenje novih propisa koji se direktno tiču poduzetništva i dalje jako sporo.

Predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine očekuju i podržavaju Vladu FBiH da donese novu uredbu o isplati pomoći od strane poslodavaca, kojom se daje mogućnost poslodavcima da svojim radnicima isplate neoporezivu novčanu pomoć u iznosu od 2.520 KM, od 1. jula do kraja ove godine, jedan je od zaključaka Okruglog stola kojeg je organiziralo UPFBiH sa ciljem pregleda stanja i poduzimanja hitnih mjera u cilju rasterećenja cijene rada i poboljšanja poslovnog ambijenta.

U posljednjih šest mjeseci kreirani je novi izazov kada je u pitanju poslovni ambijent u Federaciji Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine u cjelini, između već poznatih i prisutnih opreterećenja cijene rada, nedostatka kvalificirane radne snage, složenih i skupih administrativnih procedura na jednoj i onoga što od nas traži Evropska unija, nakon odobrenja početka pregovora o pristupanju EU.

Upravo se čita:  Inspekcije rade punom parom: Izrečene kazne u iznosu 249.450 KM

Proces evropskih integracija u gotovo svim svojim segmentima, na direktan i indirektan način dotiče se poslovanja u BiH i FBiH, od reformi energetskog sektora, digitalizacije, liberalizacije tržišta rada, vladavine prava, ljudskih prava itd.

– Zbog svega navedenog, poslodavci moraju biti aktivno uključeni u sve procese evropskih integracija. Kako zbog činjenice da se većina reformskih zakona direktno odnosi na poslodavce, tako i zbog toga što je veliki broj naših članica godinama prisutan na tržištu Evropske unije, poznaju tamošnju regulativu, načine i metode rada. Stoga od nadležnih institucija očekujemo ubrzanje donošenja reformskih zakona, naročito, onih koji se odnose na opterećenje cijene rada, ali i aktivno uključivanje poslodavaca u sve procese vezane za evropske integracije – rekao je Mario Nenadić, direktor UPFBiH.

Upravo se čita:  I danas crveno upozorenje za BiH: Temperature do 42 stepena

Adem Hanić, član Upravnog odbora UPFBiH, predsjednik Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona i direktor jedne od najvećih kompanija iz metalskog sektora u BiH TMD Gradačac, naglasio je da njegova kompanija gotovo kompletnu proizvodnju plasira na tržište EU.

– Nažalost, visoki fiskalni i parafiskalni nameti, stalno povećanje cijena električne energije, kašnjenje u povratu PDV-a, složene carinske i administrativne procedure, nedostatak kvalificirane radne snage smanjuju konkurentnost naših kompanija na tržištu Evropske unije. Dok druge zemlje nastoje olakšati svojim kompanijama izlazak na inozemna tržišta, kod nas se u tom pravcu poduzima jako malo. Mi imamo firmu u jednoj članici EU, na istom radnom mjestu za isti posao, istu bruto plaću radnik u toj državi kući nosi 180 eura više od našeg radnika u BiH – istaknuo je Hanić.

Upravo se čita:  Bh. građani zaduženi do guše: Krediti stanovništvu porasli za milijardu KM

Direktor UPFBiH Mario Nenadić je naglasio da se većina bh. kompanija susreće sa nedostatkom kvalificirane radne snage na tržištu, da su procedure liberalizacije tržišta radne snage i dalje duge i komplicirane te da je donošenje novih propisa koji se direktno tiču poduzetništva i dalje jako sporo.

– U tom segmentu očekujemo brže donošenje zakona. Poslodavci, a vjerujem i radnici, trebaju trajna, sistemska rješenja, a ne privremene mjere. U tom smislu tražimo hitno donošenje zakona o doprinosima, porezu na dobit, porezu na dohodak, minimalnoj plaći i fiskalnoj politici u FBiH – kazao je Nenadić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Stan u Goraždu izgorio zbog upaljenje klime: “Šteta je ogromna”

Požar koji je u popodnevnim satima izbio u stanu u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu, uspješno je...

Još vijesti za vas