Četvrtak, 29 veljače, 2024

Hoće li u BiH poskupjeti osiguranje vozila i hoće li se ukidati bonus?

Preporučeno

Izvršna direktorica Euroherca BiH mr. sc. Belma Selimbegović tvrdi da se radi o nagađanjima.

Različite interpretacije promjene načina poslovanja osiguravateljskih društava dovele su do zaključaka kako će doći do poskupljenja “registriranja” vozila, a pod tim građani podrazumijevaju cijeli paket usluga i obveza.

Izvršna direktorica Euroherca BiH mr. sc. Belma Selimbegović za Večernji list BiH tvrdi da se radi o nagađanjima.

Hoće li doći do poskupljenja police osiguranja u FBiH?

– Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti definirano je Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu, a odluku o tarifi premija, odnosno cijeni police osiguranja donosi Agencija za nadzor osiguranja FBiH i što se tiče ovoga obveznog osiguranja do poskupljenja police neće doći tako da su priče o poskupljenju samo nagađanja bez ikakva utemeljenja.

Upravo se čita:  Mogli bi vam zatrebati kišobrani: Evo kakvo će vrijeme biti za vikend

Što su u RS-u do sada radili?

– U entitetu Republika Srpska također je ista situacija što se tiče načina određivanja cijene police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, tj. propisuje ju regulator Agencija za osiguranje RS-a. Međutim, u RS-u zbog velikog broja osiguranja, slabijeg regulatornog nadzora došlo je do situacije da pojedina društva/Krajina osiguranje/ moraju se dokapitalizirati kako bi mogli isplatiti štete pa su se društva za osiguranje u RS-u dogovorila da će primjenjivati zakon i odustati od izvanzakonskih benefita prema osiguranicima, a čime su ugrozili prava oštećenih, što je svrha ovog osiguranja i što je u pojedinim medijima protumačeno kao poskupljenje obveznog osiguranja. Udruga osiguravatelja u FBiH preventivno je poslala upozorenje prema regulatoru u FBiH upravo zato što su ova društva sa sjedištem u RS-u i na području FBiH počela primjenjivati sličnu praksu, a što je moglo dovesti do ugrožavanja fondova za oštećene te se očekuje reakcija nadležne agencije prema ovim društvima.

Upravo se čita:  Dok čekaju konačan procent redovnog usklađivanja: Penzioneri dobivaju još 300 KM na penziju?!

Hoće li se ukidati bonus i kako to funkcionira?

– Bonus je obvezna kategorija uvjeta i tarife obaveznog osiguranja autoodgovornosti te predstavlja smanjenje osnovne premije za vozilo u slučaju da osiguranik u prethodnom razdoblju nije prouzrokovao ni jedan štetni događaj. Umanjenje osnovne premije po osnovi bonusa može iznositi maksimalno 50%. Bonus niti se može niti će se ukidati i svi oni vozači koji nemaju maksimalni bonus, a prošlu godinu nisu imali nezgodu imat će veći bonus, odnosno manju premiju osiguranja pri novoj registraciji.

Upravo se čita:  Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zatražili odgodu izvršenja kazne

Što građani plaćaju registracijom?

– Da bi se vozilo registriralo u nadležnom MUP-u, građanin treba uz policu obveznog osiguranja od autoodgovornosti uraditi i platiti i tehnički pregled vozila. Od ostalih davanja plaća: naknadu za uporabu puteva, naknadu za zaštitu voda, naknadu za AMS, porez na imovinu, ekopristojbu, naljepnicu, pristojbu i po potrebi naknadu za potvrdu o registraciji i registracijske tablice ako se mijenjaju. Stoga od iznosa za ukupnu registraciju, kako se to najčešće govori, za obvezno osiguranje prosječnog vozila otpada 35-40%, a ostalo su dažbine koje se plaćaju državi za razne naknade koje se također neće mijenjati, tako da je jasan zaključak da osiguranje, a ni registracije neće poskupjeti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas