Srijeda, 17 srpnja, 2024

Horor u zagrebačkoj bolnici: Medicinari otkinuli bebi uho, a majci lagali…

Preporučeno

Radnci Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj otkinuli su uho zdravoj bebi šest dana nakon poroda te lagali majku da je rekavši joj da djetetu odumire tkivo.

Beba-bebe-inkunbator-dijeteČetiri dana poslije povrede majci su rekli da mališan mora na operaciju pod opštom anestezijom, piše Jutarnji.hr. Majka je potpisala pristanak na operaciju, no ni dalje joj niko nije objasnio što se dogodilo. Danima je strepila i strahovala za dijete, pokušavajući na sve načine saznati što je izazvalo takvu povredu. Pretrpljeni strah počeo joj je uticati i na organizam, pa je izgubila mlijeko i nije više mogla dojiti.

Na kraju je dobila objašnjenje: ‘Gospođo, takve stvari se događaju, tkivo odumire’. Majka, na sreću, nije povjerovala.

Podigla je tužbu protiv KBC Zagreb na Opštinskom sudu u Zagrebu. Sudski spis u slučaju ove male bebe razotkriva skandalozan pokušaj zataškavanja u najuglednijoj bolnici za porode, u Petrovoj ulici. Doktori i medicinske sestre lagali su i pokušali prevariti majku, uvjeravajući je nerazumljivim medicinskim terminima kako nisu oni krivi nego je – njeno dijete bolesno.

Upravo se čita:  Nevrijeme u Sloveniji: Padao grad veličine jajeta

Službeno opravdanje bolnice bilo je da se kod novorođenčeta radi o mogućoj komplikaciji – nekrozi, odnosno odumiranju tkiva. Dijete je 22. januara, tri dana nakon povrede, s takvom dijagnozom prebačeno na Zavod za dječju kirurgiju na Rebru. S obzirom na to da je prošlo tri dana a da ljekari u Petrovoj nisu ništa preduzeli, rana se zagnojila, a infekcija širila! Ljekari na Rebru djetetu su operacijom prišili uho i sanirali ranu. Rubovi rane bili su upaljeni i skoreni.

‘Ljekarima na Rebru nije bilo jasno zašto su sa takvom ranom u Petrovoj čekali četiri dana da nešto učine, pogotovo jer je riječ o tako malenom djetetu’, ispričala je majka na sudu.

Upravo se čita:  Detalji stravičnog slučaja šokirali region: Otac mu stopala i dlanove stavljao na vrele ringle, petogodišnji dječak jedva preživio mučenje

Sve bi možda prošlo bez suda da je majka povjerovala u ljekaru verziju prema kojoj se takve stvari, eto, događaju. No, majka je u Petrovoj načula razgovor medicinskih sestara, nakon kojeg je postalo jasno da mališan ne boluje ni od kakve, manje ili više objašnjive, bolesti nego da je povreda nastala mehanički.

‘Sestre su pričale kako im je moja beba ispala iz ruke pa su je, da je uhvate, primili za uho i umalo ga otkinuli’, posvjedočila je majka pred sudom. U sudskom procesu svjedočio je i sudski vještak za dječju hirurgiju, dr. Joško Filipušić, koji je potvrdio da takva povreda može nastati isključivo mehaničkim putem.

Upravo se čita:  Slučajno ili ne? Neobična situacija na javnom servisu Srbije: "Danas je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici"

Nakon toga se dogodio obrat u sudskom procesu. Kada su na sud pozvane dvije medicinske sestre i ljekara koje su tog dana radile na odjelu, bolnica je promijenila priču. Njihova advokatica u zapisnik je izjavila da bolnica priznaje odgovornost za nastalu povredu. No, nije rečeno ništa o tome kako je povreda nastala, a medicinske sestre i ljekari nisu se odazvale pozivu da svjedoče. Kada je bolnica službeno priznala krivicu, odlučeno je da i ne moraju svjedočiti jer je spor riješen. Roditelji nesretne bebice zagorska su porodica slabijeg imovinskog stanja. Od bolnice su tražili 46.000 kuna zbog povreda i pretrpljenog straha, a bolnica je, priznajući svoju odgovornost, ponudila tek 18.000 kuna.

Izvor: Tportal.hr

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Meso luksuz za svakog drugog stanovnika

Svaki drugi stanovnik BiH nije u mogućnosti kupitii meso ili ribu tri puta sedmično zbog visokih cijena i niskih...

Još vijesti za vas