Utorak, 5 prosinca, 2023

Hrvati se bune: Iz BiH nam ulaze velike količine rakije sumnjive kvalitete

U prvih šest mjeseci ove godine iz BiH je otišlo alkohola u vrijednosti nešto manje od 20 miliona maraka, a najviše je plasirano rakija, likera i ostalih žestokih alkoholnih pića.

Preporučeno

Davorin Škoflek, upravitelj udruge proizvođača rakije iz Hrvatske izjavio je kako u tu zemlju iz Bosne i Hercegovine i Srbije ulaze velike količine rakije upitne kvalitete.

“Iz Srbije i BiH ulaze velike količine rakije upitne kvalitete i to je nešto s čime se mali proizvođači ne mogu boriti i pitanje je dana kada će doći i do problema”, rekao je Škoflek, gostujući u Dnevniku Nove TV.

Upravo se čita:  Policija zaustavila vlasnika lokalne kafane, evo šta su mu pronašli ispod poklopca motora

U prvih šest mjeseci ove godine iz BiH je otišlo alkohola u vrijednosti nešto manje od 20 miliona maraka, a najviše je plasirano rakija, likera i ostalih žestokih alkoholnih pića.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, naša je zemlja tokom prošle godine od alkoholnih pića također najviše izvezla rakije.

Inače, na prestižnom takmičenju World Drinks Awards u Londonu 2021. godine za najbolji destilat od koštičavog voća na svijetu proglašena je šljivovica “Slap”obitelji Drljača, proizvedena na imanju Rajnovača u mjestu Ivanjska, između Bosanske Krupe i Novog Grada.

Upravo se čita:  Majka otkrila šta se dešava na dan Vanjina (14) nestanka: ‘Kamere pokazuju da je skrenula s uobičajene rute’

Njihova je rakija od crne kruške ove godine nagrađena i zlatnom medaljom na međunarodnom takmičenju u Njemačkoj.

Problem je i u tome, govore proizvođači, što rakija ima status jeftinog, gastarbajterskog pića. Nazivaju je brljom. Velika je predrasuda, ističu, da se rakija mora piti na eks. U njoj se može uživati kao u najfinijem francuskom konjaku ili vinjaku. Dok god se domaći poroizvođači ne zaštite od uvoza, govore, utapat će tugu u piću, ali barem vrhunskom.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo