Srijeda, 19 lipnja, 2024

Hrvati se bune: Iz BiH nam ulaze velike količine rakije sumnjive kvalitete

Preporučeno

U prvih šest mjeseci ove godine iz BiH je otišlo alkohola u vrijednosti nešto manje od 20 miliona maraka, a najviše je plasirano rakija, likera i ostalih žestokih alkoholnih pića.

Davorin Škoflek, upravitelj udruge proizvođača rakije iz Hrvatske izjavio je kako u tu zemlju iz Bosne i Hercegovine i Srbije ulaze velike količine rakije upitne kvalitete.

“Iz Srbije i BiH ulaze velike količine rakije upitne kvalitete i to je nešto s čime se mali proizvođači ne mogu boriti i pitanje je dana kada će doći i do problema”, rekao je Škoflek, gostujući u Dnevniku Nove TV.

Upravo se čita:  Penzioner kažnjen jer je vozio kubik i po drva sa svog imanja bez potrebne dokumentacije

U prvih šest mjeseci ove godine iz BiH je otišlo alkohola u vrijednosti nešto manje od 20 miliona maraka, a najviše je plasirano rakija, likera i ostalih žestokih alkoholnih pića.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, naša je zemlja tokom prošle godine od alkoholnih pića također najviše izvezla rakije.

Inače, na prestižnom takmičenju World Drinks Awards u Londonu 2021. godine za najbolji destilat od koštičavog voća na svijetu proglašena je šljivovica “Slap”obitelji Drljača, proizvedena na imanju Rajnovača u mjestu Ivanjska, između Bosanske Krupe i Novog Grada.

Upravo se čita:  Brutalno pretukla nastavnicu biologije jer je njenom sinu zaključila dvojku: "Ne znaš ti ko sam ja"

Njihova je rakija od crne kruške ove godine nagrađena i zlatnom medaljom na međunarodnom takmičenju u Njemačkoj.

Problem je i u tome, govore proizvođači, što rakija ima status jeftinog, gastarbajterskog pića. Nazivaju je brljom. Velika je predrasuda, ističu, da se rakija mora piti na eks. U njoj se može uživati kao u najfinijem francuskom konjaku ili vinjaku. Dok god se domaći poroizvođači ne zaštite od uvoza, govore, utapat će tugu u piću, ali barem vrhunskom.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas