Srijeda, 17 srpnja, 2024

Hrvatska: Djevojčicu u školi tukli jer je siromašna

Preporučeno

Hrvatski mediji pišu o skandaloznom slučaju zlostavljanja djevojčice u Osnovnoj školi Prišlin u Zagorju… U zadnje vrijeme počeli su je i vući za kosu i tući. Budući da uskoro idu na izlet u Istru, rekli su joj da će je zaklati i baciti s trajekta u more, kazala je majka Štefanija čija je djevojčica dvije godine trpjela zlostavljanja vršnjaka

pictures_2013_may_Zlostavljana_djevojcica_hrvatska– Nas, nekolicinu roditelja učenika koji pohađaju Osnovnu školu Prišlin pokraj Huma na Sutli potresao je nedavni slučaj. Naime, učenica četvrtog razreda, koja dolazi iz obitelji slabijeg imovinskog stanja s više djece, već je nekoliko godina žrtva zlostavljanja kolega iz razreda. Sve je počelo zadirkivanjem kako je obučena, isključivanjem iz igara, podmetanjima krađe, uništavanjem stvari, a završilo time da je djevojčica pretučena. Kolovođa je jedan dječak koji se predstavlja kao glavna faca u razredu, a većina ga učenika slijedi i govori da djevojčica izmišlja. Nažalost, u svemu ih podupire i razrednica Sanja Šlogar koja također slično razmišlja – najvažnije joj je tko je kako odjeven, a vrijeđala je djevojčicu zbog navodne nehigijene. Ogorčeni smo što učiteljica prije nije reagirala, već je to učinila tek kad su stvari izmaknule kontroli. Umjesto da sazovu djecu i roditelje, pronađu krivce i ukore ih, u školi su sve zataškavali i našli solomonsko rješenje, preselili djevojčicu u drugu školu koja je udaljena pet kilometara – piše u pismu koje je, kažu, poslano i Ministarstvu obrazovanja.

Upravo se čita:  Detalji stravičnog slučaja šokirali region: Otac mu stopala i dlanove stavljao na vrele ringle, petogodišnji dječak jedva preživio mučenje

Majka djevojčice Štefanija Antolić rekla je da je sve počelo još u drugom razredu, no nitko nije reagirao.

– U zadnje vrijeme počeli su je i vući za kosu i tući. Budući da uskoro idu na izlet u Istru, rekli su joj da će je čak i zaklati i baciti s trajekta u more. Kući je stalno dolazila uplakana. Kad su je pretukli, umiješala se i defektologinja Marija Rebić koja nam je predložila da je preselimo u drugu školu. Najčudnije je u svemu to što nas je razrednica nazvala nakon tjedan dana i pitala zašto kćer ne šaljemo u školu iako je već tjedan dana išla u OŠ u Brezno – rekla je majka.

Upravo se čita:  Tragedija kod Vrbasa: Beba se udavila u gumenom bazenu

Ravnateljica Biserka Špiljak kaže da škola nije direktno upoznata s navodima u prijavi, no da su provedene brojne radionice i razgovori s učenicima.

– Roditelji su navodili da otac djevojčice prijeti njihovoj djeci, zbog toga smo s njim dogovorili preseljenje. Vjerujemo da smo proveli sve mjere u najboljoj namjeri da zaštitimo učenike – rekla je ravnateljica.

Upravo se čita:  Nevrijeme u Sloveniji: Padao grad veličine jajeta

U ministarstvu kažu da još nisu dobili prijavu pa nisu mogli ni reagirati.

– Podnesak ćemo proslijediti Agenciji za odgoj i obrazovanje koja će provesti pedagoški nadzor. Ne podržavamo nasilje ni izdvajanje djece zbog socijalnog ili bilo kojeg drugog statusa – piše u odgovoru. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić rekla je da je cijeli slučaj vrlo zabrinjavajući, no ne može ga javno komentirati.

– Škola je obvezna primijeniti protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, koji uključuje širok krug mjera, od obavještavanja policije i centra za socijalnu skrb do pružanja pomoći žrtvi te rada s počiniteljem nasilja. Uočavamo da škole ponekad spomenuti protokol primjenjuju tek formalno – rekla je pravobraniteljica.

(Večernji)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas