Utorak, 16 srpnja, 2024

Hrvatska: Počelo obilježavanje 68. godišnjice logora Jasenovac

Preporučeno

Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, čiji će konačni broj, rekla je, ostati nepoznanica, jer su mnogi ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani. Do sada je utvrđeno da je ubijeno 83.301 osoba na deset lokaliteta toga logorskog kompleksa, od čega više od 20.000 žena i 20.101 dijete do dobi od 14 godina, kazala je Sedmak

jasenovac-1Obilježavanje 68. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac počela je jutros kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Cvijet, gdje se u nazočnosti državnog vrha, preživjelih logoraša i mnogih drugih održava komemoracija s porukom da se žrtve ne smiju zaboraviti niti zločini ponoviti.

Pozdravljajući sve prisutne, predsjednica Savjeta Spomen-područja Jasenovac Katica Sedmak rekla je kako je prisjećanje na one, koji su svoju različitost u nacionalnosti i vjeri platili svojim životom, poruka da se zločin i strahote kakvi su se događali u logoru Jasenovac na smiju ponoviti. Mladim se generacijama komemoracijom prenosi istina o tim događanjima, rekla je Sedmak, istaknuvši kako je samo 107 logoraša preživjelo proboj iz logora 22. travnja 1945.

Upravo se čita:  Slučajno ili ne? Neobična situacija na javnom servisu Srbije: "Danas je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici"

Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, čiji će konačni broj, rekla je, ostati nepoznanica, jer su mnogi ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani. Do sada je utvrđeno da je ubijeno 83.301 osoba na deset lokaliteta toga logorskog kompleksa, od čega više od 20.000 žena i 20.101 dijete do dobi od 14 godina, kazala je Sedmak.

Upravo se čita:  Detalji stravičnog slučaja šokirali region: Otac mu stopala i dlanove stavljao na vrele ringle, petogodišnji dječak jedva preživio mučenje

Današnjoj komemoraciji, koja se zbog poplava održava tri tjedna kasnije od planirane, nazoče preživjeli zatočenici, obitelji stradalih, hrvatski predsjednik Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika Vlade Zorana Milanovića ministar Mirando Mrsić, državni i lokalni dužnosnici, predstavnici Hrvatske akademije znanosti, diplomatskog zbora, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predstavnici antifašističkih udruga, gosti iz drugih dijelova Hrvatske i iz inozemstva.

Koncentracijski logor Jasenovac s logorima u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški, logorskim ekonomijama u prisilno raseljenim selima i mnogim stratištima s obje strane rijeka Save i Une, od kolovoza 1941. do 22. aprila 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Upravo se čita:  Tragedija kod Vrbasa: Beba se udavila u gumenom bazenu

Od 1073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istog dana 1945., počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

Predsjednik Republike Ivo Josipović uručit će živućim sudionicima proboja odlikovanje Reda Stjepana Radića, a javnoj ustanovi Spomen područje Jasenovac Povelju Republike Hrvatske. Predsjednik će uručiti i priznanja “Ante Bakotić” svim preživjelim sudionicima koja im dodjeljuje Javna ustanova Spomen područje Jasenovac.

U molitvi nakon obraćanja na komemorativnoj svečanosti sudjelovat će predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, a zatim će biti položeni vijenci u podnožju spomenika Cvijet.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas