Srijeda, 28 veljače, 2024

Hrvatska se još jednom opekla o BiH: Sud za ljudska prava im odbio zahtjev za miješanje u apelaciju Zlatana Begića

Preporučeno

Odluka Evropskog suda za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu predstavlja još jednu u nizu potvrda neodržive argumentacije Hrvatske da ona predstavlja garanta Dejtonskog sporazuma

Evropski sud za ljudska prava odbrio je zahtjev Hrvatske da podnese pismene komentare i da se time umješa u slučaj na sudu koji je ranije pokrenuo zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zlatan Begić.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

U hrvatskom zahtjevu se navodilo kako Begićeva apelacija dovodi u pitanje izborni i zakonodavni sistem BiH određen Aneksom IV Dejtonskog sporazuma. Begićeva apelacija je tražila otklanjanje nejednake vrijednosti glasa prilikom odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vlada Republike Hrvatske se nastojala umiješati u predmet, tvrdeći da imaju pravo na miješanje koje im daje Ustav Republike Hrvatske kao i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Upravo se čita:  Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

– Sporazum i Aneks IV (koji je njegov sastavni dio) potpisani su u Parizu 1995. godine. Jedna od potpisnica Sporazuma bila je Republika Hrvatska, koju predstavlja predsjednik Republike Hrvatske. U skladu sa odredbama Dejtonskog sporazuma, potpisnici su garanti da će se sporazum poštovati i ostati na snazi”, navodi se.

S druge strane, hrvatska vlada se u svom zahtjevu pozivala i na svoj Ustav koji je u članku 10. obavezuje na brigu i zaštitu hrvatskog naroda u drugim državama.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

Odluka Evropskog suda za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu predstavlja još jednu u nizu potvrda neodržive argumentacije Hrvatske da ona predstavlja garanta Dejtonskog sporazuma, i još bitnije, da joj Dejtonski sporazum, ili bilo koji interni dokument njenih institucija, dozvoljava da interveniše u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas