Utorak, 23 travnja, 2024

Hurem je prva žena ukopana u haremu – Ulica u Visokom se zove po Nasuf-efendiji

Preporučeno

Ne propuštate seriju ‘Sulejman Veličanstveni’ i svakodnevno uživate u spletkama junaka popularne turske sapunice, no o njima znate jako malo ili gotovo ništa. Vrijeme je da saznate zanimljivosti o nekim od glumaca iz vaše omiljene serije na malim ekranima.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

– Historijski period u kojem je vladao Sulejman I u Osmanskom carstvu bilo je izrazito zanimljiv, pogotovo ako se uzme u obzir da su u istom periodu živjeli veliki vladari na području Europe poput kralja Engleske Henrika VIII i njegove nasljednice, kraljice Engleske Elizabete I, kraljice Škotske Marije I, kralja Francuske Francoisa I, kralja Španjolske Charlesa V… iznenađuje činjenica da je to razdoblje povijesti nazvano – renesansa i humanizam.

Najčešće ime i izvedenice imena u seriji je Gul što znači Ruža

– Najčešće ime (i izvedenice imena) u seriji je Gul, odnosno, Ruža – Gulfem, Gulšah, Gulnihal, Gul-aga, Gulbehar (Mahidevranin nadimak)… Pretpostavlja se da je tako zbog činjenice što je osmanska palača koristila velike količine ružine vodice koja je održavala kožu vlažnom, ispravljala bore, a koristila se i u liječenju rana, pa čak i tijekom tretmana oboljelih od mentalnih bolesti.

U dvorištima su se sahranjivale samo majke i djeca sultana, a ne njegove konkubine ili miljenice

– Hurem je bila prva žena u turskoj povijesti koja je bila sahranjena u dvorištu jedne džamije. Po svim pravilima, u dvorištima su se sahranjivali majke i djeca sultana, ali ne i sultanove konkubine ili miljenice. Kad je Hurem preminula, usprkos pravilima, sultan je naredio da joj posljednje počivalište bude u dvorištu Sulejmanove džamije.

Hurem su u ono vrijeme smatrali čarobnicom koja je urekla Sulejmana

– U ono vrijeme Hurem je često bila opisivana kao vještica, čarobnica koja je svojim čarima urekla Sulejmana. U europskim izvještajima opisivali su je kao intrigantnu ženu i dvorskog spletkaroša, a u jednoj anonimnoj kronici opisana je i kao veliki dobročinitelj, u vrlo pozitivnom svijetlu, koja je iza sebe ostavila mnogobrojne zaklade u Istanbulu, Edrinu, Mekki i Medini.

Upravo se čita:  Severina danas slavi 52. rođendan: Prestala sam čekati da će me neko spasiti

Već 17 godina jedna se ulica u Visokom u BIH zove Nasuh-efendija

– Intelektualac Nasuh-efendija Matrakči (glumi ga Fatih Al), ostavio je iza sebe ogroman doprinos matematici, povijesti, zemljopisu i umjetnosti, iako je u seriji prikazan kao zbunjena ličnost. Prema njemu se već 17 godina zove i jedna ulica u Visokom (BIH), gradiću u kojem se Nasuh-efendija, navodno, i rodio. Međutim, još uvijek ne postoje detaljnije naznake o ovom znanstcveniku i umjetniku, o njegovoj obitelji i eventualnim potomcima. Jedino što se može naći u povijesnim zapisima je činjenica da je nadimak Matrakči dobio nakon što je stvorio natjecateljsku igru s palicom (matrak) što na turskom znači neprocjenjiva, nevjerojatna.

Za vrijeme sultana Sulejmana u palači je radilo čak 500 kuhara

– Glumac Yüksel Ünal (glumi Šećer-agu) priznao je medijima da ga je najviše nasmijala situacija kada ga je produkcijski tim još na samom početku snimanja zamolio da ne jede dio scenografije, odnosno hranu koju priprema u seriji, iako njegov lik gotovo u svakoj epizodi jede smokve, lješnjake ili orahe. Ünal se također kroz seriju upoznao i s tadašnjim bontonom za vrijeme jela (sramotno je gledati u lice i ruke onog koji jede pored vas, ako samo jedna osoba prestane jesti za stolom, svi prestanu, itd.) kao i činjenicama da je za vrijeme vladavine Sulejmana u kuhinji palače Topkapi radilo čak 500 kuhara te da neke namirnice još nisu postojale u to doba (kao na primjer krumpir i rajčica koji su u Europu došli nešto kasnije).

Upravo se čita:  Severina danas slavi 52. rođendan: Prestala sam čekati da će me neko spasiti

Meryem, koja glumi Hurem, majka je s 12 godina oboljela od karcinoma

– Meryem Uzerli (glumi Hurem) najviše se boji samoće. U jednom je intervjuu rekla kako je majčino oboljenje vjerojatno uzrok tome. Naime, njezina majka je obolila od karcinoma kada je Meryem imala 12 godina. Tijekom liječenja bila je uz nju cijelo vrijeme, zajedno sa mlađom sestrom Canan. Zbog toga se u početku teško privikla na život u Istabulu, a prvih nekoliko tjedana ju je bilo najviše strah jer je u nepoznatom gradu bila sama.

Ahmet, koja glumi kalfu Nigar, živjela je u Švedskoj zbog rata na području bivše Jugoslavije

– Ahmet Filiz (glumi kalfu Nigar) živjela je tri godine u Švedskoj zbog rata na području bivše Jugoslavije. U Švedskoj je nastavila pohađati osnovnu školu, ali na turskom jeziku jer nije postojala škola na makedonskom. Nakon završene osnovne škole, četrnaestogodišnja Filiz se upisala u Medicinsku školu jer je bila jedina škola na turskom jeziku.

Okan, koji glumi Ibrahim-pašu, državi je isplatio 15 tisuća eura kako ne bi morao ići u vojsku

– Okan Yalabik (glumi Ibrahim-pašu) iskoristio je mogućnost oslobađanja odlaska u vojsku muškarcima starijim od 30 godina, ali pod uvjetom da državi uplati 15 tisuća eura. Ovu mogućnost iskoristile su brojne turske estradne zvijezde, ali su paparazzi najviše pažnje posvetili upravo Okanu kojeg su oblijetali dok je donosio potvrdu o uplati u zgradu turske vlade.

Selma, koju glumi Hatidže, svira trubu i klavir

– Selma Ergec (glumi Hatidže) učila je kolegu Okana Yalabika svirati violinu. Naime, Selma je diplomirala na njemačkoj Glazbenoj akademiji te bez imalo problema zna svirati još dva glazbena instrumenta – trubu i klavir.

Upravo se čita:  Severina danas slavi 52. rođendan: Prestala sam čekati da će me neko spasiti

Nebahat, koja glumi sultanovu majku, nakon sedam godina rada otišla je na godišnji odmor

– Nebahat Cehre (glumi sultanovu majku) jedva je dočekala kraj svoje uloge u “Sulejmanu Veličanstvenom“ jer je nakon sedam uzastopnih godina rada napokon otišla na godišnji odmor koji je trajao pola godine. U jednom se intervjuu našalila na račun svog lika komentirajući kako je odgojila malu vojsku djece u haremu te da je imala osjećaj da vladarica harema nikada neće umrijeti, barem dok je obožavatelja serije.

Fanovi su Meryem poslali uokvirenu potvrdu donacije s posvetom

– Fanovi Meryem Uzerli (Hurem) iznenadili su svojeg idola donirajući u njezino ime veću sumu novaca Zakladi za djecu koja boluju od leukemije. Obožavatelji su joj poslali uokvirenu potvrdu donacije s vrlo emotivnom posvetom koju ona čuva u svojem domu.

Nur, koja glumi Mahidevran, povrijedila je kralježnicu pri padu niz stepenice

– Nur Fettahoglu (glumi Mahidevran) prije nekoliko dana teško je povrijedila kralješnicu pri padu niz stepenice u svom stanu dok se pripremala za izlazak s prijateljicama. Provela je skoro sat vremena u besvijesnom stanju, a prijateljicama je bilo čudno jer se ne javlja na mobitel pa su ubzro provalile u njezin stan i pozvale hitnu pomoć. Nur je odmah bila smještena u privatnu kliniku u kojoj je provela pet dana. Glumica nije slušala liječničku preporuku strogog mirovanja i odlazak na svakodnevne terapije pa se na dodijeli nagrada turističke organizacije Istanbula pojavila pogrbljena.

(24sata.hr)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Centralna banka BiH povlači ove novčanice: Neće se moći koristiti od naredne godine

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas