Srijeda, 17 travnja, 2024

I banke u FBiH počele zatvarati račune osobama s američke crne liste, pojedinci neće moći primiti platu

Preporučeno

Osobe koje primaju platu iz državnog trezora, neće biti u mogućnosti primiti i podići platu u pošti jer državni zakon nije predvidio da Ministarstvo finansija i trezora BiH plate uplaćuje na poštanski račun.

Zbog opasnosti da bi se banke u BiH mogle naći u velikom problemu zbog osoba koje su pod američkim sankcijama, mnogi “crnolistaši” iz oba bh. entiteta ostaju bez ličnih računa.

Osobe s američke crne liste, a koje su na budžetu entiteta RS, su pronašle način kako da primaju platu i druga lična primanja dok je pred osobama koje su na budžetu BiH (Parlament BiH, Tužilaštvo BiH, Predsjedništvo BiH…) – veliki problem.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić kazao je za Klix.ba da će on platu primati putem uputnice u pošti i da tu neće biti smetnji.

Upravo se čita:  Nastavlja se 'ljeto' u aprilu: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana

Ministarstvo finansija RS-a će nastaviti uplaćivati penziono i zdravstveno osiguranje kao i do sada, no plate će osobama koje se nalaze na crnoj listi SAD-a biti uplaćivane na pošte u RS-u gdje će oni podizati novac u gotovini.

Dakle, sankcionisanim osobama je onemogućen kartični promet putem vlastitog računa. Ipak, Stevandić kaže da postoji i drugi načini da se vrše transakcije i da će svi morati biti “kreativni”.

Stevandić je jučer kazao je da ima informaciju da će zbog američkih sankcija biti i zatvoren račun SDS-a pa će sada biti pravo pitanje kako će npr. SDS dobiti novac koji im pripada iz budžeta različitih nivoa vlasti.

Upravo se čita:  Užas u Sarajevu: Na Bentbaši pronađena beživotna tijela majke i djeteta, nema tragova nasilja

Kako Klix.ba saznaje i banke u Federaciji BiH počele su zatvarati račune osobama koje se dio OFAC-ove liste sankcija.Na njoj su trenutno Asim Sarajlić, Osman Mehmedagić, Dijana Kajmaković, Gordana Tadić, Marinko Čavara, Fadil Novalić.

No, za razliku od osoba iz RS-a koje su većinom na entitetskom budžetu (Dodik, Stevandić, Višković, Šeranić…) i gdje Ministarstvo finansija RS-a može platu uplaćivati u poštu, na državnom nivou situacija je mnogo složenija. Osobe koje primaju platu iz državnog trezora, neće biti u mogućnosti primiti i podići platu u pošti jer državni zakon nije predvidio da Ministarstvo finansija i trezora BiH plate uplaćuje na poštanski račun.

Upravo se čita:  Danas do 32 stepena, slijedi burna promjena vremena: Veliki pad temperatura i snijeg

To znači da će, naprimjer Marinko Čavara, Gordana Tadić, Dijana Kajmaković i Željka Cvijanović za sada biti bez plate. Neki od njih s kojim smo razgovarali su nam kazali da se ovime krše osnova ljudska prava u pogledu raspolaganja imovine i zarađene plate te da banke jednostrano raskidaju ugovore iako nemaju osnov za to.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti u saradnji sa Službom za...

Još vijesti za vas