Srijeda, 17 srpnja, 2024

IDDEEA: Zbog kvara otežan rad na izdavanju dokumenata

Preporučeno

Ističu da je oprema nabavljena 2012. godine, a zbog prethodno navedenih razloga još uvijek nisu uspjeli pronaći adekvatan način kako da je zamijene, iako se ona odavno smatra zastarjelom.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) obavijestila je korisnike da je jučer došlo do problema na informacionoj opremi koja je u nadležnosti Agencije, koji je rezultirao u otežanom radu velikog dijela sistema, zbog značajnog broja resursa koji se nalazi na pomenutoj infrastrukturi.

“Nažalost, zbog ovog problema, Agencija trenutno nije u mogućnosti da osigura kontinuitet u pružanju određenih usluga prema našim korisnicima. Posebno je važno istaći Ministarstva unutrašnjih poslova putem kojih građani podnose zahtjeve za izdavanje svih putnih isprava, ličnih karata, vozačkih dozvola, zatim stanice tehničkih pregleda putem kojih građani vrše tehnički pregled vozila, kao i razmjenu podataka prema svim drugim nadležnim organima.

Upravo se čita:  Završeno probijanje najdužeg tunela: “Od Sarajeva do Save 2026. godine potpuno spojen koridor Vc”

Važno je istaći da smo u proteklim godinama više puta planirali nabavku adekvatne opreme za ove namjene, ali nismo bili u mogućnosti da to realizujemo zbog nedostatka budžeta, odnosno poništenja nabavke. Nažalost, zbog nedostatka novčanih sredstava i neuspjeha u procesu nabavke 2022. godine (postupak je bio poništen, a nakon toga u budžetu nismo imali više sredstva za ponovno pokretanje procedura nabavke) još uvijek nismo uspjeli osigurati novi sistem. Agencija je i u ovoj godini ponovo planirala nabavku navedene opreme, međutim kako su sve državne institucije još uvijek u privremenom finansiranju, nemamo mogućnosti nabavke iste”, kazali su iz Agencije.

Upravo se čita:  Dva nova "presretača" u Sarajevu, prekršaji se neće moći brisati

Ističu da je oprema nabavljena 2012. godine, a zbog prethodno navedenih razloga još uvijek nisu uspjeli pronaći adekvatan način kako da je zamijene, iako se ona odavno smatra zastarjelom.

“Uprkos svim navedenim izazovima, zaposlenici Agencije za identifikacione dokumente, evidencije i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine rade neprekidno posljednjih 20 sati, te ulažu dodatne napore kako bi se situacija normalizovala što je prije moguće”, navodi se u saopćenju.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas