Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Idete na more: Evo za koliko dana možete prenijeti lijekove i šta morate imati od dokumentacije

Preporučeno

Kada su u pitanju kućni ljubimci, dopušten je unos do pet kućnih ljubimaca po osobi uz obaveznu prijavu carinskom službeniku.

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku, a kakva pravila važe ako krenete na put u Hrvatsku ili ostale zemlje EU-a kada su u pitanju prijenos lijekova i kućnih ljubimaca, pojasnili su za Faktor iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

– Unos lijekova koji sadrže drogu, također za lične potrebe putnika, moguće je prenijeti u količini potrebnoj za liječenje do najviše pet dana, i to uz posjedovanje medicinske dokumentacije, iz koje proizlazi neophodnost uzimanja lijeka (kopiju recepta za lijek, prepis historije bolesti ili ovjerene potvrde doktora).

Upravo se čita:  Slučaj koji je šokirao Sarajlije: Dijete (2) bilo na prozoru stana na 6. spratu, uhapšena majka

Ako se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji, bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, dopuštena količina je za 15 dana lične upotrebe – kažu iz UIO-a.

Kada su u pitanju kućni ljubimci, dopušten je unos do pet kućnih ljubimaca po osobi uz obaveznu prijavu carinskom službeniku.

Za unos pasa, mačaka i pitomih hrčaka iz trećih zemalja primjenjuju se sljedeći uvjeti:

Upravo se čita:  Mladići iz BiH napravili bazen od sijena: "Sve nas je koštalo 550 KM"

– Kućni ljubimac mora biti označen ugradnjom čipa, biti uredno vakcinisan

Vlasnik ili posjednik kućnog ljubimca u trenutku ulaska u EU obavezan je carinskim službenicima:

– prijaviti kućnog ljubimca

– pokazati identifikacijski dokument (veterinarski certifikat ili pasoš ovisno o tome je li kućni ljubimac porijekom iz EU ili treće zemlje)

– pokazati pisanu izjavu da kućni ljubimci nisu predmet premještanja koje ima za cilj njihovu prodaju ili prijenos vlasništva

Upravo se čita:  Ovo su vatrogasci koji su spasili dijete (2) sa prozora na šestom spratu: Hodao je po vanjskoj strani prozora, imali smo veliki strah

– Što se novca tiče, putnici koji ulaze u/izlaze iz EU i uz sebe, u svoj prtljazi ili prevoznom sredstvu nose gotovinu u iznosu od 10.000 eura i više, ili u protuvrijednosti u drugim valutama, obavezni su prijaviti gotovinu carini na graničnom prijelazu – kažu u UIO.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas