Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Idriz bagerom prekopao stećke i srednjovjekovnu crkvu: Tražio je novac?

Preporučeno

Treba kazati da je bager bio fokusiran isključivo na crkvu i nalazište, a da je ovaj vandalizam imao finansijski cilj smatraju mnogi arheolozi.

Zavod za zaštitu kulturno – historijske baštine HNK-a oglasio se i službeno o devastaciji Crkvina u mjestu Trijebanj kod Stoca, gdje je mještanin Idriz Dž. angažirao bager da prekopa stećke i srednjovjekovnu crkvu.

Uz ranije navedeno u izjavi za Hercegovina.info Ivanka Miličević-Capek, direktorica Zavoda navodi novi detalj, javnosti ranije nepoznat.

“Osobno su mi vrlo zbunjujući razlozi uništenja u lokalnoj zajednici i šire vrlo poznatog lokaliteta smještenog u „ zelenom pojasu“ izvan urbanih i građevinskih zona, arheološki istraženog u organizaciji Muzeja Hercegovine u Mostaru na imanju vlasnikovih predaka 1983. godine, koji se spominju u radu istraživača lokaliteta mr. sc. Tomislava Anđelića „Srednjovjekovna crkva u Trijebnju kod Stoca u Hercegovini“ ( „Hercegovina“ broj 2 (10), 1996), čega se vlasnik može živo sjećati.

Upravo se čita:  Socijalno ugroženim domaćinstvima koja su pretrpjela štetu od grada po 1000 KM

Možda se dio odgovora nalazi u podatku da je 1936. na ovom lokalitetu nađena velika ostava sa 150 kg antičkog novca. Zahvaljujemo svim savjesnim građanima i ljubiteljima baštine na angažiranju oko ovog slučaja. Moj obožavani mentor i veliki prijatelj Tomislav Anđelić čiju smo 6. godišnjicu smrti obilježili ovog mjeseca danas se prevrće u grobu“, zaključila je Capek.

Upravo se čita:  Poznato kada će se klanjati dženaza tragično preminulom Adnanu

Treba kazati da je bager bio fokusiran isključivo na crkvu i nalazište, a da je ovaj vandalizam imao finansijski cilj smatraju mnogi arheolozi.

Naime, na ovom lokalitetu je nađena ogromna ostava novca, među najvećima na prostoru bivše države, konkretno nađeno je 11.072 komada rimskog brončanog novca.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas