Četvrtak, 18 travnja, 2024

Idu nova povećanja penzija u FBiH: Koliko je minimum da se može (pre)živjeti?

Autor:Akta.ba

Preporučeno

Zadnji događaji pokazuju da penzioneri/umirovljenici ipak nisu zadovoljni najnižom penzijom te od Vlade FBiH traže povećanje.

Od marta 2018. godine prosječna penzija u Federaciji BiH porasla je za 31 posto, a minimalna za 35 posto

Zahvaljujući novim reformskim i zakonskim odredbama penzioneri/umirovljenici u FBiH danas imaju stabilan penzioni fond.

Godine 2015. penzioni fond je bio u minusu 226 miliona maraka, danas je u plusu 80 miliona maraka, a penzije su za trećinu veće.

Od marta 2018. godine prosječna penzija u Federaciji BiH porasla je za 31 posto, a minimalna za 35 posto, piše Akta.ba.

Akumulirani deficit Zavoda MIO/PIO krajem 2016. godine iznosi je preko 200 milijuna KM.

Poboljšavanjem gospodarski prilika u Federaciji, rastom prosječne plaće, poboljšanom disciplinom obveznika plaćanja doprinosa, deficit je već 2018., anuliran, a Zavod u posljednje tri godine bilježi višak prihoda u odnosu na rashode.

Zahvaljujući reformi Zakona o PIO-u u FBiH iz 2018. godine omogućena je redovnu isplatu penzija.

Ova reforma dovela je i do toga da je otklonjen uzrok nesrazmjernog rasta broja penzionera/umirovljenika, te ostvarivanja nepravedno visokih mirovina čime se stabilizirao mirovinski sustav.

Upravo se čita:  Nakon rekordno toplog aprila: Krajinović otkriva kada se vraćamo u zimsku opremu

“Valja napomenuti, da su od 1.3. 2018. do danas, sve mirovine uvećane četiri puta redovitim usklađivanje, jednom izvanrednim usklađivanjem, da su uz to, minimalne mirovine tri puta povećavana, te je u tri navrata isplaćena jednokratna pomoć umirovljenicima”, kazao je za Akta.ba glasnogovornik Zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić.

Minimalna mirovina je u navedenom razdoblju porasla s 326 KM, koliko je iznosila početkom 2018., na sadašnjih 445 KM, a najviša mirovina 2.174 KM.

MINIMALNA DOSEGLA PETINU NAJVIŠE

Zbog zakonskog ograničenja kojim je određeno da se najviša neće uvećavati dok najniža ne dosegne petinu najviše, nije se povećavala.

Kako je posljednjim povećanjem minimalnih mirovina dosegla petinu najviše, ove će se godine usklađivati tačnije povećati i najviša mirovina.

Kvesić je kazao da je prosječna mirovina svih penzionera/umirovljenika samostalne i razmjerne u 12. mjesecu 2018. iznosila je 398,97 KM, dok je u 12. 2022. ona iznosila 482,51 KM.

Zakon o PIO koji je donijet 2018. godine donio je i novi izračun penzija kroz bodovnu formulu.

Upravo se čita:  Uočena velika policijska kolona na autoputu kod Sarajeva, poznato je kuda su se uputili

Penzije danas zavise samo od perioda stažnog osiguranja i uplaćenog doprinosa umjesto od ranijeg sistema koji je bio koeficijenta.

Penzije se isplaćuju redovno, petog u mjesecu i one su garantovane, bez obzira na smanjenje u budžetu. One su drugi prioritet u isplati iz budžeta, odmah nakon servisiranja vanjskog i unutrašnjeg duga.

PENZIONERI NEZADOVOLJNI

Zadnji događaji pokazuju da penzioneri/umirovljenici ipak nisu zadovoljni najnižom penzijom te od Vlade FBiH traže povećanje.

Ističu da je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, na osnovu zaduženja Vlade Federacije, predložio da sve penzije budu povećane za 4,35 posto jer postoje zakonski i finansijski uslovi.

Ne uvažavajući taj prijedlog i bez konsultacija sa Savezom, Vlada Federacije BiH na telefonskoj sjednici donosi odluku o povećanju samo najnižih penzija za pet posto, iako joj je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju omogućen veći procenat povećanja.

Iz Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH naglašavaju da je Vlada uredbom u julu dodijelila jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM svim penzionerima/umirovljenicima, iako bi Savez, da je konsultovan, predložio 150 KM za penzionere/umirovljenike sa najnižim penzijama, a ostalim po 50 KM.

Upravo se čita:  Sve više građana se žali da im nestaju pare sa bankovnih računa

“Mi smo prije ove odluke o povećanju najnižih mirovina, Vladi preko resornog ministarstva dostavili prijedlog da se sve mirovine izvanredno usklade za 4,35 odsto jer su finansijski pokazatelji pozitivni. Ima novca za spomenuto povećanje, no Vlada je u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima donijela odluku o povećanju najnižih mirovina u iznosu od 5 odsto”, kazao je Kvesić.

U prvih devet mjeseci u oblasti rješavanja o pravima iz MIO/PIO, zaprimljeno je oko 100 tisuća predmetnih spisa, a u istom razdoblju je urađeno oko 95 tisuća rješenja.

“Ovo ne znači da je u pravo uvedeno novih 95 tisuća korisnika, jer po jednom predmetu se može donijeti više rješenja, a tu su i rješenja poput rješenja o obustavi, rješenja o ponovnoj uspostavi, rješenja o nasljeđivanju i sl.” pojasnio je Kvesić.

Prema najavama vladajućih struktura, penzioneri/umirovljenici ne trebaju brinuti, povećanja penzija će se nastaviti jer je sistem stabilan.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Brzo su pozvali Vladicu, koji je vješto uhvatio mladog stepskog smuka na ovom neobičnom mjestu. Srećom, ova vrsta zmije...

Još vijesti za vas