Četvrtak, 18 travnja, 2024

Iduće godine državljani Bosne i Hercegovine će ulazak u Hrvatsku plaćati sedam eura

Preporučeno

Prijava na aplikaciju ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta i ne bi trebala zahtijevati nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (putovnica ili drugi ekvivalentan dokument).

Do novih promjena u prelasku državne granice doći će nakon što se uvede Europski sustav za putne informacije i odobrenja (ETIAS). Početak njegove primjene do sada je nekoliko puta odgađan, a novi datum je novembar 2023. godine.

Nakon što je Europski parlament ove sedmice podržao ulazak Republike Hrvatske u Schengen, preostalo je još da Europsko vijeće početkom prosinca potvrdi tu odluku.

Ranije je Vijeće EU-a predložilo da se od 1. siječnja 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. ožujka sljedeće godine i u zračnim lukama.

Time će Hrvatska ući u zajednički prostor kojim se slobodno kreće više od 400 milijuna ljudi.

Upravo se čita:  Počelo rušenje nelegalnih poslovnih prostora u Starom Gradu: Evo koji objekti su na spisku

O kontrolama odlučuju institucije RH

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor trebao bi rezultirati strožim kontrolama na graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini, a kako su Feni kazali iz Granične policije BiH, o eventualnim promjenama režima prelaska granice odlučivat će institucije Republike Hrvatske.

„Iz dosadašnjeg iskustva, kada govorimo o šengenskom prostoru gdje putuju državljani BiH, to je svakodnevica (Slovenija, Mađarska, itd.), a sama činjenica da sada ispunjavaju uvjete ulaska u navedene zemlje, ukazuje da će pod istim uvjetima moći putovati i u Republiku Hrvatsku nakon njenog pristupanja Schengenu, pri čemu svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uvjeta ulaska u zemlje Schengena”, naveli su u svom odgovoru iz Granične policije BiH.

Visoka razina sigurnosti vanjskih granica

Iz te policijske agencije dalje navode kako će pristupanje Hrvatske Schengenu doprinijeti većem stupnju zaštite vanjskih granica šengenskog prostora u navedenoj zemlji, pa samim time i zajedničke međudržavne granice.

Upravo se čita:  Stiže nam velika promjena vremena!

„Kroz različite vidove dosadašnje uspješne suradnje, koju smo u prethodnom razdoblju imali s MUP-om Republike Hrvatske, uvjerili smo se da su u navedenoj zemlji u prethodnim godinama uloženi značajni napori u oblasti zaštite granice, a samo pristupanje Schengenu bi bila potvrda ispunjenosti svih kriterija pa samim time i potvrda veoma visoke razine sigurnosti vanjskih granica u navedenoj zemlji, što je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala te sprječavanja nezakonitih prelazaka u kontekstu aktualne migrantske krize i slično”, priopćili su iz Granične policije BiH.

Državljani BiH plaćat će 7 eura ulazak u RH

Do novih promjena u prelasku državne granice doći će nakon što se uvede Europski sustav za putne informacije i odobrenja (ETIAS). Početak njegove primjene do sada je nekoliko puta odgađan, a novi datum je studeni 2023. godine.

Upravo se čita:  Sve više građana se žali da im nestaju pare sa bankovnih računa

Kako su ranije Feni kazali iz Izaslanstva EU u Sarajevu, kada ETIAS zaživi u praksi državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zemlje Schengena (među kojima su i državljani BiH) trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a.

Za to će se plaćati naknada u iznosu od sedam eura, nakon čega slijedi automatski proces procjene. Očekuje se da će 95 posto podnesenih zahtjeva biti automatski odobreno u roku od nekoliko minuta nakon podnošenja prijave.

Prijava na aplikaciju ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta i ne bi trebala zahtijevati nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (putovnica ili drugi ekvivalentan dokument).

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Brzo su pozvali Vladicu, koji je vješto uhvatio mladog stepskog smuka na ovom neobičnom mjestu. Srećom, ova vrsta zmije...

Još vijesti za vas