Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

IGK: Otvoreno pismo predsjedniku vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću

Preporučeno

Otvoreno pismo predsjedniku vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću povodom anticivilizacijskog negiranja genocida u Srebrenici od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Poštovani predsjedniče Krivokapić i potpredsjedniče Abazović,

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} javno protestuje i osuđuje neprimjerenu izjavu vašeg ministra Leposavića. Negiranje genocida, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca predstavlja kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Izjava vašeg ministra u Skupštini Crne Gore je jedan od najvećih poraza države Crne Gore i dokaz ljudske destrukcije i definitivno sramotan poraz ljudskog, crnogorskog morala, poraz ljudskih prava i sloboda, poraz crnogorskog čovjeka i historijske crnogorske civilizacije, potonuće ljudskog uma.

Kao 29. članica NATO i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora se mora pozivati na Povelju Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Internacionalno pravo, Konvenciju o genocidu – te u svim relevantnim rješavanjima svojih problema koristiti naznačena akta Internacionalnog prava i pridodane dokumente i pravosnažne presude međunarodnih sudova u cilju sprječavanja ponižavanja žrtava genocida. Ovom nemoralnom izjavom i nekim drugim aktivnostima vaše vlade, Bošnjaci u Crnoj Gori su izbačeni iz domena pravne zaštite i stoga su žrtve svakom onome ko ih ponižava bez po sebe štetnih konzekvenci. Od Bošnjaka u Crnoj Gori se traži da zaborave genocid i napuste poziciju žrtve, pa čak i da se izvinu za srpske i crnogorske žrtve, te da društveni status grade kao samoprogonitelji – kako bi drugi bili zadovoljeni. Nema većeg poniženja od podaništva i stoga Bošnjaci u Crnoj Giri i svi drugi istinski Crnogorci na to ne smiju pristati, nego se moraju sačuvati kao demokratski, evropski narod.

Upravo se čita:  Trojka podržava OHR: Pozivamo EU i druge partnere da nedvosmisleno stanu iza Visokog predstavnika

U ime istraživača holokausta i genocida, prijatelja istine i pravde i najvećih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, bezrezervno opredijeljeni borci protiv najmračnijih sila zla, pozivamo vas da ne dozvolite negiranje genocida u Srebrenici u državnim organima Crne Gore. Tražimo od vas da udruženo inkriminirano političko djelovanje čiji je cilj negirati istinu o genocidu u Srebrenici kao standard rada države Crbe Gore bude odmah zaustavljeno. Žrtve genocida nas obavezuju da u ime budućnosti čovječanstva i najviših ljudskih i društvenih vrijednosti, sloboda i prava, civilizacijskih i kulturnih tekovina i dobara ne dozvolimo, odnosno osujetimo sve namjere i pokušaje kojima se zločin genocida nagrađuje, a žrtva i dalje kažnjava.

Upravo se čita:  Kakvu "tajnu" krije ministar Helez i šta ćemo vidjeti u BiH? "Nabavljamo nešto što nema niko u regionu"

Dižemo glas protiv negatora genocida u Crnoj Gori i upućujemo poruku koja će, nadamo se, bitno uticati i djelovati na svijest i moral vas odgovornih, crnogorskih lidera, kako bi spasili savremeno čovječanstvo i civilizaciju, očuvali najviše ljudske vrijednosti, ljudska prava i živote svih, a naročito nezaštićenih, malih, slabih i nemoćnih. Sadašnje i buduće generacije iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju konačno, u interesu budućnosti savremenog čovječanstva i civilizacije, izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih antifašističkih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost i opredijeljenost, u strategiji sprečavanja kažnjavanja i negiranja zločina genocida. Zato samo brza, bezkompromisna osuda negiranja genocida u Srebrenici od strane vašeg ministra može biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu državni lideri imaju historijsku ulogu i odgovornost. Obaveza je svijetskih lidera da govore u ime žrtava, podsjećaju na njihove patnje i suze.

Upravo se čita:  Na Vilsonovom šetalištu ispaljeno 16 metaka: Poznat idenitet ubijenog muškarca

Očekujući vašu brzu reakciju, izvinjenje vlade Crne Gore i smijenu neodgovornog ministra, još jednom vas podsjećamo da genocid u Srebrenici nije stvar ničijeg mišljenja, to je sudska činjenica koju je prvo priznao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a potom Međunarodni sud pravde, stoji u pismu koje potpisuje Emir Ramić, Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas