Petak, 22 rujna, 2023

IGK: Otvoreno pismo predsjedniku vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću

Preporučeno

Otvoreno pismo predsjedniku vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću i potpredsjedniku Dritanu Abazoviću povodom anticivilizacijskog negiranja genocida u Srebrenici od strane ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Poštovani predsjedniče Krivokapić i potpredsjedniče Abazović,

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK} javno protestuje i osuđuje neprimjerenu izjavu vašeg ministra Leposavića. Negiranje genocida, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca predstavlja kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Izjava vašeg ministra u Skupštini Crne Gore je jedan od najvećih poraza države Crne Gore i dokaz ljudske destrukcije i definitivno sramotan poraz ljudskog, crnogorskog morala, poraz ljudskih prava i sloboda, poraz crnogorskog čovjeka i historijske crnogorske civilizacije, potonuće ljudskog uma.

Kao 29. članica NATO i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora se mora pozivati na Povelju Ujedinjenih nacija, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, Internacionalno pravo, Konvenciju o genocidu – te u svim relevantnim rješavanjima svojih problema koristiti naznačena akta Internacionalnog prava i pridodane dokumente i pravosnažne presude međunarodnih sudova u cilju sprječavanja ponižavanja žrtava genocida. Ovom nemoralnom izjavom i nekim drugim aktivnostima vaše vlade, Bošnjaci u Crnoj Gori su izbačeni iz domena pravne zaštite i stoga su žrtve svakom onome ko ih ponižava bez po sebe štetnih konzekvenci. Od Bošnjaka u Crnoj Gori se traži da zaborave genocid i napuste poziciju žrtve, pa čak i da se izvinu za srpske i crnogorske žrtve, te da društveni status grade kao samoprogonitelji – kako bi drugi bili zadovoljeni. Nema većeg poniženja od podaništva i stoga Bošnjaci u Crnoj Giri i svi drugi istinski Crnogorci na to ne smiju pristati, nego se moraju sačuvati kao demokratski, evropski narod.

Upravo se čita:  Komšić: Izostanak podrške BiH otvara mogućnost sukoba na Zapadnom Balkanu

U ime istraživača holokausta i genocida, prijatelja istine i pravde i najvećih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, bezrezervno opredijeljeni borci protiv najmračnijih sila zla, pozivamo vas da ne dozvolite negiranje genocida u Srebrenici u državnim organima Crne Gore. Tražimo od vas da udruženo inkriminirano političko djelovanje čiji je cilj negirati istinu o genocidu u Srebrenici kao standard rada države Crbe Gore bude odmah zaustavljeno. Žrtve genocida nas obavezuju da u ime budućnosti čovječanstva i najviših ljudskih i društvenih vrijednosti, sloboda i prava, civilizacijskih i kulturnih tekovina i dobara ne dozvolimo, odnosno osujetimo sve namjere i pokušaje kojima se zločin genocida nagrađuje, a žrtva i dalje kažnjava.

Upravo se čita:  Tužilaštvo BiH traži da se Miloradu Dodiku zabrani obavljanje funkcije predsjednika RS-a

Dižemo glas protiv negatora genocida u Crnoj Gori i upućujemo poruku koja će, nadamo se, bitno uticati i djelovati na svijest i moral vas odgovornih, crnogorskih lidera, kako bi spasili savremeno čovječanstvo i civilizaciju, očuvali najviše ljudske vrijednosti, ljudska prava i živote svih, a naročito nezaštićenih, malih, slabih i nemoćnih. Sadašnje i buduće generacije iz svih dosadašnjih zločina genocida moraju konačno, u interesu budućnosti savremenog čovječanstva i civilizacije, izvući historijsku pouku o potrebi jačanja, razvijanja i ujedinjavanja svih antifašističkih snaga, bez obzira na nacionalnu, etničku, rasnu, vjersku, ideološku ili političku pripadnost i opredijeljenost, u strategiji sprečavanja kažnjavanja i negiranja zločina genocida. Zato samo brza, bezkompromisna osuda negiranja genocida u Srebrenici od strane vašeg ministra može biti trajna osnova razvijanja naših sposobnosti u pravovremenom otkrivanju, identifikovanju, sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, u čemu državni lideri imaju historijsku ulogu i odgovornost. Obaveza je svijetskih lidera da govore u ime žrtava, podsjećaju na njihove patnje i suze.

Upravo se čita:  Izdato narandžasto upozorenje: Past će obilna kiša, biće poplava

Očekujući vašu brzu reakciju, izvinjenje vlade Crne Gore i smijenu neodgovornog ministra, još jednom vas podsjećamo da genocid u Srebrenici nije stvar ničijeg mišljenja, to je sudska činjenica koju je prvo priznao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, a potom Međunarodni sud pravde, stoji u pismu koje potpisuje Emir Ramić, Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Uništava mozak i predstavlja “pogonsko gorivo” za rak: Poslije 40. godine izbacite ovu namirnicu

Jedna od važnih životnih prekretnica svakako je jubilarni 40. rođendan. Osim brojnih promjena, nutricionisti savjetuju i promjenu prehrane, jer...

Možda vas zanima i ovo