Srijeda, 21 veljače, 2024

Igor Radojičić mijenja Dodika na čelu SNSD-a?

Preporučeno

Prošle nedjelje Banja Luka je osvanula izljepljena plakatima na kojima je pisalo: „Igor Radojičić je budućnost”. Komunalna policija je ekspresno reagovala i u roku od nekoliko sati, po nalogu osobe iz Dodikovog kabineta, skinula letke „neprimjerenog sadržaja”. Sedam dana ranije Banja Luka je također bila preplavljena lecima na kojima je Milorad Dodik kritikovan za korupciju, nepotizam i enormno bogaćenje, piše Slobodna Bosna.

igor radojicicTo što se neko okuražio progovoriti preko letaka već se mjesecima veoma ozbiljno razrađuje u vrhu SNSD-a. Za smjenu neprikosnovenog lidera SNSD-a Milorada Dodika zalaže se kompletna frakcija koju prevode Nebojša Radmanović i Igor Radojičić. Da je zahtjev većine članova SNSD-a ozbiljan, govori i to što se o njemu otvoreno raspravlja na stranačkim sastancima.

Upravo se čita:  Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se "srede" evidencije nezaposlenih

Led je, prije dvaesetak dana, na sjednici Izvršnog odbora stranke, probio predsjedavajući Nebojša Radmanović. On je bez uvijenja kazao da će SNSD na predstojećim izborima doživjeti potpuni debakl ukoliko njihovi funkcioneri hitno ne krenu u oštru borbu protiv kriminala i korupcije u vlasti.

Po Radmanoviću, u ovu akciju se mora krenuti prije SDS-a i započeti je od vlastitih redova. Radmanović je tražio da se pokrene odgovornost funkcionera SNSD-a koji su doprinijeli da se rejting ove stranke svede na najniži nivo od dolaska na vlast 2006. godine. Od članova Izvršnog odbora Radmanović je zahtijevao da na slijedećem stranačkom sastanku izađu sa konkretnim prijedlozima na koji način će skinuti balast korupcija i kriminala sa stranačkih pleća.

Upravo se čita:  Halil Bajramović i Fadil Novalić zvanično ostali bez mandata u Zastupničkom domu FBiH

Radmanović je, zapravo, od stranačkih kolega zatražio da otvoreno kažu ono što mjesecima po kuloarima pričaju – da u javnosti sve manje popularni Dodik treba što prije napustiti stranačko kormilo i lidersku poziciju prepustiti potpredsjedniku SNSD-a Igoru Radojičiću.

Uporište za takvo rješenje Radmanović vidi u popularnosti Radojičića među članovima partije, dobrom rejtingu u javnosti, ali i ugledu koji ima kod stranaca.

Upravo se čita:  Igor Dodik i zvanično ušao u politiku

Dodik je na taj prijedlog burno reagovao. Radmanovićevu ideju je protumačio kao pokušaj puča i preuzimanja stranke. Obrušio se na Radmanovića riječima da je to njegova dugogodišnja želja i da se ponaša gore od Dragana Čavića. Dodik je Radmanoviću uzvratio opaskom da je najviše primjedbi u javnosti bilo na rad njegovog pulena Željka Kovačevića, koji slovi za najkorumpiranijeg među ministrima.

Izvor: Slobodna Bosna

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas