Subota, 9 prosinca, 2023

Igor Stojanović o Sanji Vlaisavljević: Nije bilo sluha i HDZ nije želio promjeniti to ime

Preporučeno

“Osim Sanje Vlaisavljević insistirao sam i na nekim drugim imenima”, kazao je.

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović osvrnuo se na skandalozne poruke federalne ministrice kulture Sanje Vlaisavljević i kritike na račun da ne bi trebala biti na toj poziciji, poručivši da je svjestan njenih stavova koji su vrlo diskutabilni.

“Duboko sam svjestan njenih političkih stavova koji su vrlo diskutabilni, odlučio sam se staviti potpis za novi saziv Vlade FBiH jer je u tom trenutku bilo mnogo manja šteta za građane Federacije, nego ostaviti Novalića bez tri ministra nakon četiri i pol godine u tehničkoj Vladi FBiH”, poručio je Stojanović gostujući u emisiji “Jutro za sve” na BHRT-u.

Naveo je da je prije pokušao upozoriti predsjednike stranaka koji čine koaliciju, napisao pisma te insistirao četiri dana na tome prije nego što istekne rok koje su imali od visokog predstavnika.

Upravo se čita:  Bećirović u Berlinu: Njemačka će nastaviti jačati odbrambene kapacitete BiH

“Nažalost, nije bilo sluha i HDZ nije želio promjeniti to ime. Osim Sanje Vlaisavljević insistirao sam i na nekim drugim imenima”, kazao je.

Na to se voditelj nadovezao na imena poput Anela Kljake i Almina Hopovca. Stojanović je poručio da je Hopovca stavio na spisak jer je javnost imala dilemu za njega.

“Moram reći za Hopovca, da sam njega stavio jer je javnost imala dilemu zbog krivične prijave koja je u međuvremenu odbačena i radilo se u slučaju u kojem sam želio istaći da nemam nikakav problem da se istraži bilo koje ime, ali da i tako isto insistiram da Vlaisavljević i Kljako budu uklonjeni jer smo imali činjenice šta su oni radili”, poručio je.

Upravo se čita:  Dodik se obratio novinarima: Sud odbio zahtjev za premještanje suđenja u Banjaluku

Naglasio je da su na kraju kod Hopovca odbačene sve optužbe i da Kljako nije dio vlade, a jedino je ostala Vlaisavljević.

Na pitanje je li bilo pritiska da Vlaisavljević ostane na toj poziciji i da su poklekli zbog toga, Stojanović je poručio da on ne može negirati dogovor koalicije da vlada bude imenovana.

“Nisam dobio saglasnost stranaka i onda sam došao u situaciju da prekršim rok da ne imenujem Vladu FBiH, ostavim vladu Novalića, ili da prihvatim imena koja su tada predložena”, rekao je.

Upravo se čita:  Vulić zasmetao "ćelavi policajac" u sudnici: Ko je on, duvao je Dodiku u vrat

Dodao je da smatra da je to ipak manja šteta nego da dobijemo kompletnu Vladu FBiH.

Na pitanje da li je bilo drugih imena, osim nje, Stojanović navodi da zato nije dao potpis onog dana kada se od mene to očekivalo .

“To je bio četvrtak navečer, ja sam u petak odbio potpisati, pokušao promjeniti imena i tek u utorak naredne sedmice potpisao kada sam dobio informacije HDZ-a da se ta promjena neće desiti”.

Na pitanje je li mu sada poslije svega žao, što je prihvatio, njeno ime, između ostalog, odgovara da je ogorčen na HDZ zbog toga i da bi bilo puno harmoničnija vlada da se to izbjeglo.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar objavio detaljne informacije: “Na javni poziv za EU pomoć imali smo i prijave mrtvih ljudi, žao mi je što nema dovoljno novca”

Na javni poziv za EU pomoć prijavilo se više od 216.360 domaćinstava u kojima živi 429.066 pojedinaca, a prema...

Možda vas zanima i ovo