Nedjelja, 14 travnja, 2024

Ima li Dodik para za ovu avanturu – da primi sve Srbe zaposlene u državnim institucijama? Zna li uopšte koliko ih je?!

Autor:Raport.ba

Preporučeno

Sve ovo dešava se u trenutku kada RS treba da dobije prvu fakturu ogromnog zaduženja na Bečkoj berzi, a rata je oko 300 miliona KM. I to je tek prva

Jedna od tačaka nacrta zajedničke izjave stranaka iz RS govori i o prelasku uposlenika iz državnih u entitetske (para)institucije.

Naime, Milorad Dodik okupio je jučer skoro sve stranke iz RS kako bi napravio odgovor na zajedničku izjavu probosanskih stranaka o državnoj imovini.

Rezultat je nacrt radikalne izjave sa 21 tačkom u kojoj se navode smjernice za djelovanje odnosno ‘osamostaljivanje RS unutar granica BiH’.

Upravo se čita:  Bećirović poručuje da se “ne igra vatrom”: Glavni problem BiH nije Milorad Dodik

I jedna od tačaka je i to da Vlada RS pripremi rebalans budžeta kako bi se osigurala sredstva za plaće uposlenika koji pređu iz državnih u entitetske institucije. Dodik je dao primjer Agencije za lijekove BiH, koja je po njemu nelegalna, i pozvao faktički ljude da pređu u entitetsku koja je neustavna.

Sve ovo dešava se u trenutku kada RS treba da dobije prvu fakturu ogromnog zaduženja na Bečkoj berzi, a rata je oko 300 miliona KM. I to je tek prva, piše Raport.

Upravo se čita:  Makron nakon sastanka s Vučićem: Važno nam je da BiH ostane ujedinjena zemlja

Ima li, dakle, Dodik para za ove avanture i koliko je Srba uopće zaposleno?

Opozicija u RS i ekonomski eksperti već mjesecima upozoravaju na to da će se RS naći u ogromnom problemima ovih mjesecima, a posebno krajem godine kada na napaltu dolazi milijarda KM zaduženja.

Svi su složni da se Dodik panično bori za imovinu jer mu ona omogućuje daljnje zaduživanje i stavljanje RS po hipoteku.

Šemsudin Mehmedović je nedavno objavio podatke o nacionalnoj strukturu zaposlenih u institucijama BiH. I skoro 4.000 je Srba, tačnije 3.785.

Upravo se čita:  SNSD traži sjednicu Predstavničkog doma BiH o Schmidtovim odlukama

Ukoliko bi svi poslušali Dodikov zov sirene, to bi bilo višemilionsko opterećenje za budžet RS, a pitanje je koliko dugo on to može izdržati.

I sam Dodik je toga svjestan. Zato je jučer tišim glasom, nakon gromoglasne najave, kazao kako će proces ići sukcesivno. Dakle, dio po dio.

Kako zaključuje Raport na kraju teksta, to govori o neizvijesnosti takvog poteza i pitanje je hoće li na to pristati oni koji žive od plaće iz državnih institucija.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas