Subota, 10 lipnja, 2023

Ima li Dodik para za ovu avanturu – da primi sve Srbe zaposlene u državnim institucijama? Zna li uopšte koliko ih je?!

Autor:Raport.ba

Nemojte propustiti

Sve ovo dešava se u trenutku kada RS treba da dobije prvu fakturu ogromnog zaduženja na Bečkoj berzi, a rata je oko 300 miliona KM. I to je tek prva

Jedna od tačaka nacrta zajedničke izjave stranaka iz RS govori i o prelasku uposlenika iz državnih u entitetske (para)institucije.

Naime, Milorad Dodik okupio je jučer skoro sve stranke iz RS kako bi napravio odgovor na zajedničku izjavu probosanskih stranaka o državnoj imovini.

Rezultat je nacrt radikalne izjave sa 21 tačkom u kojoj se navode smjernice za djelovanje odnosno ‘osamostaljivanje RS unutar granica BiH’.

Upravo se čita:  Schmidt može smijeniti Dodika i zabraniti mu političko djelovanje

I jedna od tačaka je i to da Vlada RS pripremi rebalans budžeta kako bi se osigurala sredstva za plaće uposlenika koji pređu iz državnih u entitetske institucije. Dodik je dao primjer Agencije za lijekove BiH, koja je po njemu nelegalna, i pozvao faktički ljude da pređu u entitetsku koja je neustavna.

Sve ovo dešava se u trenutku kada RS treba da dobije prvu fakturu ogromnog zaduženja na Bečkoj berzi, a rata je oko 300 miliona KM. I to je tek prva, piše Raport.

Upravo se čita:  HVO odgovorio Benjamini Karić: Vrijeđate ljude koji su branili Sarajevo, položili ste ispit licemjerja

Ima li, dakle, Dodik para za ove avanture i koliko je Srba uopće zaposleno?

Opozicija u RS i ekonomski eksperti već mjesecima upozoravaju na to da će se RS naći u ogromnom problemima ovih mjesecima, a posebno krajem godine kada na napaltu dolazi milijarda KM zaduženja.

Svi su složni da se Dodik panično bori za imovinu jer mu ona omogućuje daljnje zaduživanje i stavljanje RS po hipoteku.

Šemsudin Mehmedović je nedavno objavio podatke o nacionalnoj strukturu zaposlenih u institucijama BiH. I skoro 4.000 je Srba, tačnije 3.785.

Upravo se čita:  Karić komentarom "potopila" Bradaru: Sarajevo više ništa i nikome ne treba dokazivati

Ukoliko bi svi poslušali Dodikov zov sirene, to bi bilo višemilionsko opterećenje za budžet RS, a pitanje je koliko dugo on to može izdržati.

I sam Dodik je toga svjestan. Zato je jučer tišim glasom, nakon gromoglasne najave, kazao kako će proces ići sukcesivno. Dakle, dio po dio.

Kako zaključuje Raport na kraju teksta, to govori o neizvijesnosti takvog poteza i pitanje je hoće li na to pristati oni koji žive od plaće iz državnih institucija.

Pročitajte još

Izdvajamo

Novi trošak za Bosance i Hercegovce: Evo koliko će se plaćati ulaz u EU i Veliku Britaniju

Ovaj potez posebno pogađa građane Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da je Hrvatska, članica EU, još uvijek najpopularnija...

Možda vas zanima i ovo