Subota, 20 srpnja, 2024

Ima sve osim ‘štele’: Doktor Danijel Stevanović čuva koze

Preporučeno

Dok u svijetu postoji stalna trka za obrazovanim kadrovima u Srbiji izgleda postoji višak pameti, reklo bi se po obrazovanju čobana. Poslije dvadeset godina školovanja – i obrazovanja koje na zapadu košta preko sto hiljada dolara – jedan ljekar u Srbiji trenutno čuva koze.

Doktor Danijel Stevanović je bio brilijantan student medicine, završio je studije redovno i sa visokim prosjekom. Poslije dvije decenije školovanja – danas na porodičnoj farmi u okolini Vladičinog Hana – čuva koze.

Upravo se čita:  Tragedija kod Vrbasa: Beba se udavila u gumenom bazenu

Danijel Stevanović , doktor – studirao je u Kragujevcu, stažirao na klinici za pulmologiju, međutim, poslije toga nije mogao da nađe posao i sada je na birou.

Doktor Stevanović nije član nijedne političke partije, otac mu nije uticajna ličnost, bavi se odgojem koza i nema novca kojim bi mogao da kupi radno mjesto. Na institutima gde je volontirao, kaže da su se zapošljavali ljekari bez stažiranja i konkursa. Farma koza, na siromašnom jugu Srbije i nije privlačna opcija za karijeru mladog ljekara. Njegov otac Zoran zbog teške ekonomske situacije prodaje kozji sir za svega 400 dinara po kilogramu.

Upravo se čita:  Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

Međutim, ako u Srbiji ne može da nađe posao bez članstva , novca ili poznanstva u Njemačkoj može. Zbog visokog prosjeka i uspješno položenih testova primljen je na kliniku u Njemačkoj gdje će odmah dobiti i specijalizaciju.

U Srbiji se na specijalizaciju čeka dugo, ne želi da bude specijalista sa 40 godina, želi da se usavršava i zato je izabrao Njemačku.

Upravo se čita:  Nevrijeme u Sloveniji: Padao grad veličine jajeta

(B92)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas