Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Imenovana Vlada FBIH: Nikšić novi premijer, SDA u opoziciji, ovo su imena svih ministara

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Do imenovanja Vlade FBiH je došlo nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt)

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrana je Vlada Federacije BiH. Za je glasao 51 zastupnik.

Nermin Nikšić će biti novi premijer Federacije BiH, a njegovi zamjenici će biti ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP).

Upravo se čita:  Premijer Nikšić razgovarao sa gradonačelnikom BIhaća o prevenciji i sanaciji šteta od poplava

Ministar unutrašnjih poslova će biti Ramo Isak, a ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP). Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH) će biti ministrica kulture i sporta, a ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić.

SDP-ov Nerin Dizdar je novi ministar raseljenih osoba i izbjeglica, a Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida. Prijedlog HDZ-a 1990 za ministra zdravstva Nediljko Rimac, a SDP-ov za ministricu obrazovanja i nauke Jasna Duraković.

Upravo se čita:  Eksplozija u Tuzli: Preminuo muškarac, žena ranjena

Ispred Naše stranke će u Vladi Federacije biti Amir Hasičević, kao ministar trgovine, a ispred NiP-a Adnan Delić kao ministar rada i socijalne politike. Nasiha Pozder (NS) će biti ministrica okoliša i turizma, Željko Nedić (HDZ BiH) ministar prostornog uređenja, a Kemal Hrnjić (NiP) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Do imenovanja Vlade FBiH je došlo nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), kojom je deblokiran izbor Vlade FBiH. Tako je SDA i službeno postala opozicija na nivou FBiH.

Pročitajte još

Izdvajamo

Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Građani su položili cvijeće i odali počast stradaloj djevojci Azri Spahić, te uputili podršku njenoj porodici. Veliki broj građana okupio...

Možda vas zanima i ovo