Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Imenovana Vlada FBIH: Nikšić novi premijer, SDA u opoziciji, ovo su imena svih ministara

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Do imenovanja Vlade FBiH je došlo nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt)

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrana je Vlada Federacije BiH. Za je glasao 51 zastupnik.

Nermin Nikšić će biti novi premijer Federacije BiH, a njegovi zamjenici će biti ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP).

Upravo se čita:  Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine bit će održana danas

Ministar unutrašnjih poslova će biti Ramo Isak, a ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP). Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH) će biti ministrica kulture i sporta, a ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić.

SDP-ov Nerin Dizdar je novi ministar raseljenih osoba i izbjeglica, a Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida. Prijedlog HDZ-a 1990 za ministra zdravstva Nediljko Rimac, a SDP-ov za ministricu obrazovanja i nauke Jasna Duraković.

Upravo se čita:  ABC News: Izrael napao ciljeve u centralnom dijelu Irana

Ispred Naše stranke će u Vladi Federacije biti Amir Hasičević, kao ministar trgovine, a ispred NiP-a Adnan Delić kao ministar rada i socijalne politike. Nasiha Pozder (NS) će biti ministrica okoliša i turizma, Željko Nedić (HDZ BiH) ministar prostornog uređenja, a Kemal Hrnjić (NiP) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Do imenovanja Vlade FBiH je došlo nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt), kojom je deblokiran izbor Vlade FBiH. Tako je SDA i službeno postala opozicija na nivou FBiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas