Srijeda, 21 veljače, 2024

Imovina Milorada Dodika i Mladena Bosića ide prva ‘pod lupu’!

Preporučeno

Posebna jednica Poreska uprava će imati prioritetnu obavezu da u periodu od šest mjeseci uđe u proces ispitivanja porijekla imovine zvaničnika u RS… Nnama je jasno zašto se to njima ne sviđa, ali smatramo da RS treba da krene putem „čišćenja“ svih problema upravo od vrha vlasti, smatra šef Kluba poslanika SDS-a u entitetskom parlamentu Vukota Govedarica

dodik-bosicUkoliko bude usvojen zakon o ispitivanju porijekla imovine u Republici Srpskoj (RS), pod lupom Poreske uprave RS-a prvo će biti imovina nosilaca vlasti i političara, Milorada Dodika, Mladena Bosića i drugih, a zatim i ostalih građana, ukoliko prelazi pola miliona KM, ponovio je danas Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u entitetskom parlamentu.

– Posebna jednica Poreska uprava će imati prioritetnu obavezu da u periodu od šest mjeseci uđe u proces ispitivanja porijekla imovine zvaničnika u RS. Jedna od osnovnih primjedbi od strane SNSD-a bila je na tu odredbu zakona i nama je jasno zašto se to njima ne sviđa, ali smatramo da RS treba da krene putem „čišćenja“ svih problema upravo od vrha vlasti; rekao je Govedarica na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Upravo se čita:  Halil Bajramović i Fadil Novalić zvanično ostali bez mandata u Zastupničkom domu FBiH

Potvrdio je da je SDS pripremio konačni prijedlog ovog zakona te ga uputio na izjašnjavanje u Vladu, kako bi se nakon toga razmatrao u entitetskom parlamnetu.

U zakonu su, pojasnio je, izmjenjene sve odredbe za koje je vlast tvrdila da nisu provodive te je izrazio nadu da će vladajuće stranke u Narodnoj skupštini prihvatiti njegovo usvajanje.

Kada je u pitanju od vlasti osporavana odredba koja govori o pretresu stana osoba kojima se ispituje imovina, Govedarica je kazao da će se taj posao obavljati posebna jednica Poreske uprave, uz saglasnost nadležnog tužilaštva i na osnovu odluke suda, a u saradnji s MUPRS-a.

Upravo se čita:  Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se "srede" evidencije nezaposlenih

Prihvaćene su još neke primjedbe SNSD-a, a Govedarica tvrdi da će SDS, kada dođe na vlast, ispitati sve sumnjive poslove i da prvi predmet koji će da urade neće biti „lakši od 10 miliona KM“, a vlast, kaže, zna na koga pri tome misli.

Da strategija borbe protiv korupcije koju je predložila Vlada RS nije rješenje za taj problem, već samo kozmetička priča koja treba da omogući izvršnoj vlasti da kaže da se i oni bore protiv kriminala i korupcije, uvjeren je i potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić.

Upravo se čita:  Igor Dodik i zvanično ušao u politiku

Ističe da se iz odnosa Vlade RS-a prema kadrovima SNSD-a vidi da li se zaista bore protiv kriminala i korupcije.

– Oni su potpuno amnestirani za sve ono što svi građani odavno zovu kriminalom i korupcijom – kazao je Tadić i naglasio da stoga neće biti poboljšanja u toj oblasti dok se ne donese zakon o ispitivanju porijekla imovine i drugi neophodni akti.

Komentirajući dešavanja nakon blokade rada Parlamenta BiH prošlog mjeseca, Ognjen Tadić je ocijenio da je u toku prebacivanje odgovornosti za propuste s jednog na drugog predstavnika na čelu sigurnosnih institucija BiH.

– Imamo strpljenja za njihovu takvu igru, ali će to svakako na kraju dobiti sudski epilog ne samo za policijske funkcionere, već i druge – istakao je Tadić.

(Fena)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas