Srijeda, 19 lipnja, 2024

Inspekcija “češljala” kladionice, izrekli više od 100.000 KM kazni

Preporučeno

U izvršenim kontrolama utvrđeno je da 60 uplatnih mjesta kladionica ne ispunjava propisane prostorne uvjete za priređivanje igara na sreću

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik 6. i 7. juna obavili su 73 inspekcijska nadzora priređivača igara na sreću klađenjem u Srednjobosanskom kantonu.

Kontrole su obavljene u popodnevnim satima na području Jajca, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa, Novog Travnika, Viteza, Bugojna, Travnika, Busovače, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Upravo se čita:  Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansira prenatalne testove sa 1.000.000 KM

Predmet kontrola bila je provjera zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i ispunjavanje uvjeta pripisanih Pravilnikom o prostornim, tehničkim i drugim uslovima za priređivanje igara na sreću klađenjem.

U izvršenim kontrolama utvrđeno je da 60 uplatnih mjesta kladionica ne ispunjava propisane prostorne uvjete za priređivanje igara na sreću, odnosno uplatno mjesto kladionice se nalazi u okviru ugostiteljskog objekta bez potpune fizičke odvojenosti i da 27 uplatnih mjesta kladionica ne evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalnog uređaja.

Upravo se čita:  Prosječna bruto satnica u Luksemburgu devet puta veća nego u BiH

Zbog utvrđenih nepravilnosti doneseno je 60 Rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdata su 62 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 107.350 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnost inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i zaustavljanju sive ekonomije i u narednom razdoblje, navodi se u saopćenju.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Na hadžiluku u Meki umrlo više od 550 ljudi

Najmanje 550 muslimanskih hodočasnika preminulo je tokom hadžiluka u Meki zbog toplotnog udara, a hiljade drugih su potražili pomoć...

Još vijesti za vas