Utorak, 5 prosinca, 2023

Inspektori apeluju na bh. građane: Prijavljujte nepravilnosti u cijenama!

Preporučeno

Iako se izdaju prekršajni nalozi, glavni federalni tržišni inspektor smatra kako su neophodne izmjene zakona o kontroli cijena, kako bi se ovoj praksi stalo u kraj.

Od donošenja odluka Vlade FBiH 2021. kojim se određuje marža za listu od 17 grupa osnovnih životnih namirnica, kao i za naftne derivate, cijene određenih životnih namirnica na domaćem tržištu i dalje su u porastu.

Samo za tri mjeseca ove godine, federalni tržišni inspektorat je poslodavcima zbog nepravilnosti kod formiranja cijena, izrekao novčane kazne u iznosu većem od 200 hiljada maraka.

Velike nepravilnosti

Upravo se čita:  Poskupljenje u najavi? Vlada FBiH proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdjevanja električnom energijom

Stručnjaci upozoravaju kako su nepravilnosti i znatno veće, ali zbog malog broja prijava građana, ostaju nekažnjeni, javlja BHRT.

Od 698 inspekcijskih nadzora, koje je izvršio federalni tržišni inspektorat u skoro 50 posto slučaejva uočene su nepravilnosti u formiranju cijena osnovnih životnih namirnica. Na taj račun izdati su prekšajni nalozi u iznosu od 219.450,00 KM.

Iako se izdaju prekršajni nalozi, glavni federalni tržišni inspektor smatra kako su neophodne izmjene zakona o kontroli cijena, kako bi se ovoj praksi stalo u kraj.

– Za pravno lice izdaje se prekršajni nalog od 1250 ako ga plati odmah to je 625 maraka, za fizičke lice 500, ako ga plati odmah to je 250 , što izuzetno stimulativno djeluje na prekršioce, odnosno za ponavljanje prekršaja, poručuje Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.

Upravo se čita:  Konaković, Nikšić i Forto u Banjoj Luci, pod prozorom im pjevaju "Ovo je Srbija"

Upoznati se s pravima potrošača

A cijene osnovnih životnih namirnica rastu, od mlijeka, jaja, higijenskih potrepština, do dječijih pelena. Svjesni su toga i građani, ali kažu kako ipak ne prijavljuju takve slučajeve. Na to upozoravaju i u udrugama potrošača.

Smatraju kako se potrošači moraju bolje upoznati sa pravima koja imaju.

– Potrošač je zaštićen onoliko koliko želi da bude informisan. Ukoliko želi da zaštiti svoja prava, potrebno je odmah na licu mjesta da se obrati trgovcu. U slučaju ako su mu zaračunate cijene i to je primjetio nakon kupovine i dolaska kući, treba da pozove inspekcijske organe i bit će mu vraćen novac, kaže Murisa Marić iz udruge potrošača.

Upravo se čita:  Privatni rudnik ugrožava cijeli grad, a investitor je jedan od najbogatijih bh. poduzetnika

Zbog toga i tržišni inspektorati, ali i udruge koja se bave zaštitom potrošača, apeliraju da se svaki vid zlouporabe prijavi, anonimnim pozivima, kako bi se ograničio rast cijena, a samim tim i zaštitili potrošači.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo