Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Inspektori krenuli u kontrole: Poštuju li se odluke o smanjenju marži na određene artikle?

Autor:BHRT

Preporučeno

Odluka se odnosi na 15 artikala, uglavnom osnovnih životnih namirnica, gdje marže ne smiju biti veće od 5 posto u veleprodaji do 8 posto u maloprodaji. Inspektori su od danas u kontroli.

Na snagu je stupila Odluka Vlade Federacije BiH u kojoj su propisane maloprodajne i veleprodajne marže na određene artikle u trgovinama. Inspektori u Federaciji Bosne i Hercegovine provjeravaju poštuju li se donesene odluke. Propisana kazna za pravno lice iznosi 1.250 a za fizičko 500 maraka.

Sa BHRT-a su uptitali građane, primijete li stagnaciju cijena i jesu li mjere koje provode vlasti dovoljne?

Odluka se odnosi na 15 artikala, uglavnom osnovnih životnih namirnica, gdje marže ne smiju biti veće od 5 posto u veleprodaji do 8 posto u maloprodaji. Inspektori su od danas u kontroli.

– Mi smo radili određene analize vezano za kretanje marži u trgovačkim lancima, i mogu reći da su ove ovdje marže manje nego u trgovačkim centrima, i mogu reći da očekujem ako ne smanjene barem zadržavanje ovih cijena do nove godine, kaže Emir Ramić, glavni tržišni inspektor.

Upravo se čita:  Nova pravila u Njemačkoj: Veće šanse za zapošljavanje radnika iz BiH i zemalja regiona

Cilj je stabiliziranje tržišta u navedenom razdoblju, ističu u Ministarstvu trgovine.

– Očekujemo da će se dosljednom primjenom ove odluke stabilizirati cijene ovih proizvoda, a o stvarnim efektima odluke moći ćemo razgovarati krajem odluke kada budu objavljeni zvanični podaci, tvrdi Merima Maslo, pomoćnica federalnog ministra trgovine.

Kao mjera pomoći stanovnicima u Republici Srpskoj nastavlja se provoditi kampanja Društveno odgovorni, sa trgovcima, proizvođačima i dobavljačima koji su se odricali dijela marži na robu široke potrošnje, navodi entitetski resorni ministar.

Upravo se čita:  Šta se dešava u sarajvskom naselju Otoka? Helikopter, pucnjevi, specijalci... Ramo Isak je otkrio o čemu se radi

– Sada imamo 45 proizvoda domaćih proizvođača, čiji su proizvodi 0 posto marži, i više stotina proizvoda u 22 različita marketa, u više od 400 poslovnih jedinica širom RS, i možemo reći da su u svim marketima došle robe koje su na nula posto marži, poručuje ministar trgovine i turizma u Vladi RS Denis Šulić.

Uredba o ograničavanju marži u prometu roba, u Republici Srpskoj donesena je 2009. godine.

Iz inspektorata navode se svakodnevno kontroliraju marže na tržištu.

– Za osam mjeseci izvršeno je 180 inspekcijskiuh nadzora, 23 su svega bile sa utvrđenim nepravilnostima, i po tom osnovu izrečene su kazne u iznosu 345 hiljada maraka, kaže Dušanka Nikolić iz Inspektorata RS.

Upravo se čita:  Pet Krajišnika prevarilo sarajevsku banku za 3.500.000 KM

U Republici Srpskoj za kršenje uredbi na snazi je propisana kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10 hiljada hiljada, a za odgovornu osobu pet hiljada maraka. U Federaciji je i do nekoliko puta manja, ističe glavni tržišni inspektor, što stimulativno djeluje na trgovce, te smatra da je na razini Fedreacije neophodan novi zakon o kontroli cijena, kako bi se uredilo tržište i zaštitili potrošači u krajnjoj mjeri.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas