Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Inspektori krenuli u kontrole: Poštuju li se odluke o smanjenju marži na određene artikle?

Autor:BHRT

Odluka se odnosi na 15 artikala, uglavnom osnovnih životnih namirnica, gdje marže ne smiju biti veće od 5 posto u veleprodaji do 8 posto u maloprodaji. Inspektori su od danas u kontroli.

Preporučeno

Na snagu je stupila Odluka Vlade Federacije BiH u kojoj su propisane maloprodajne i veleprodajne marže na određene artikle u trgovinama. Inspektori u Federaciji Bosne i Hercegovine provjeravaju poštuju li se donesene odluke. Propisana kazna za pravno lice iznosi 1.250 a za fizičko 500 maraka.

Sa BHRT-a su uptitali građane, primijete li stagnaciju cijena i jesu li mjere koje provode vlasti dovoljne?

Odluka se odnosi na 15 artikala, uglavnom osnovnih životnih namirnica, gdje marže ne smiju biti veće od 5 posto u veleprodaji do 8 posto u maloprodaji. Inspektori su od danas u kontroli.

– Mi smo radili određene analize vezano za kretanje marži u trgovačkim lancima, i mogu reći da su ove ovdje marže manje nego u trgovačkim centrima, i mogu reći da očekujem ako ne smanjene barem zadržavanje ovih cijena do nove godine, kaže Emir Ramić, glavni tržišni inspektor.

Upravo se čita:  Damir Muharemović otvorio dušu i otkrio kako je Edin Tule zaveo njegovu ženu: Petero djece je ostavila. Sada mi prijeti on likvidacijom

Cilj je stabiliziranje tržišta u navedenom razdoblju, ističu u Ministarstvu trgovine.

– Očekujemo da će se dosljednom primjenom ove odluke stabilizirati cijene ovih proizvoda, a o stvarnim efektima odluke moći ćemo razgovarati krajem odluke kada budu objavljeni zvanični podaci, tvrdi Merima Maslo, pomoćnica federalnog ministra trgovine.

Kao mjera pomoći stanovnicima u Republici Srpskoj nastavlja se provoditi kampanja Društveno odgovorni, sa trgovcima, proizvođačima i dobavljačima koji su se odricali dijela marži na robu široke potrošnje, navodi entitetski resorni ministar.

Upravo se čita:  Uhapšene tri osobe: Žrtvama uzimali novac za ''informacije'' o namještenim mečevima, poslije im iznuđivali još

– Sada imamo 45 proizvoda domaćih proizvođača, čiji su proizvodi 0 posto marži, i više stotina proizvoda u 22 različita marketa, u više od 400 poslovnih jedinica širom RS, i možemo reći da su u svim marketima došle robe koje su na nula posto marži, poručuje ministar trgovine i turizma u Vladi RS Denis Šulić.

Uredba o ograničavanju marži u prometu roba, u Republici Srpskoj donesena je 2009. godine.

Iz inspektorata navode se svakodnevno kontroliraju marže na tržištu.

– Za osam mjeseci izvršeno je 180 inspekcijskiuh nadzora, 23 su svega bile sa utvrđenim nepravilnostima, i po tom osnovu izrečene su kazne u iznosu 345 hiljada maraka, kaže Dušanka Nikolić iz Inspektorata RS.

Upravo se čita:  Direktor škole iz BiH nije baš šampion u pismenosti: Pogledajte kakve pravopisne greške je napravio

U Republici Srpskoj za kršenje uredbi na snazi je propisana kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10 hiljada hiljada, a za odgovornu osobu pet hiljada maraka. U Federaciji je i do nekoliko puta manja, ističe glavni tržišni inspektor, što stimulativno djeluje na trgovce, te smatra da je na razini Fedreacije neophodan novi zakon o kontroli cijena, kako bi se uredilo tržište i zaštitili potrošači u krajnjoj mjeri.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo