Srijeda, 24 srpnja, 2024

Isidora Graorac kritikovala klanjanje u školi u Srebrenici: Sutra se može očekivati da cijeli razredi to rade, da se škole pretvaraju u džamije

Preporučeno

- Ako djecu sad obrazujemo u krivom smjeru, teško da možemo očekivati neko dobro u budućnosti, istakla je Graorac.

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac je, povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kome učenici “Prve osnovne škole” u Srebrenici klanjaju u učionici, pozvala nadležne, prije svega upravu ove škole, da sankcionišu odgovorne, jer ako to ne učine sad, sutra se može očekivati da cijeli razredi to rade, te da se škole pretvaraju u džamije.

Ona je navela da vjeruje da i drugi dijele ubjeđenje da nije primjereno klanjanje u razredu, da se to ne bi opravdalo nigdje u svijetu, zbog čega ovu pojavu treba osuditi, a ne pravdati.

– Organizacija koju predstavljam nije politička partija i ne govorimo u tom društvenom kontekstu, ali svakako ukazujemo na sve ono što se tiče života oko nas, svega što ima veze sa prošlošću, a posebno sa budućnosti našeg naroda, rekla je Graorac Srni.

Upravo se čita:  Djevojčica Ajla prodaje voće kako bi zaradila za knjige i džeparac

Ona je napomenula da ovo što se desilo u Srebrenici, vrlo osjetljivoj i specifičnoj sredini, nažalost, nije prvi slučaj i zato treba ukazivati na sve ono što desilo da ne bi dovelo do nekih većih problema, posebno u populaciji koja tek stasava.

– Ako djecu sad obrazujemo u krivom smjeru, teško da možemo očekivati neko dobro u budućnosti, istakla je Graorac.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić objavio je u četvrtak, 14. marta, snimak na društvenim mrežama i izjavio da ima saznanja da učenici bošnjačke nacionalnosti tokom nastave u ovoj školi puštaju na telefonu ton islamske molitve, a zatim počnu da klanjaju, što je, kaže, za svaku osudu i nadležni treba da reaguju.

Upravo se čita:  Vraćen putokaz za jedino neumsko selo s džamijom

On je ocijenio da najveću odgovornost za ovo snosi nastavnik vjeronauke, ali i rukovodstvo škole koje ne zna šta im se dešava u učionicama, te dodao da očekuje i reakciju poslanika u Narodnoj skupštini Srpske Ramiza Salkića, koji je, kako kaže, bio najglasniji kritičar u vezi sa pravima Bošnjaka u Srebrenici i Republici Srpskoj.

Salkić je reagovao i kazao da je ovo atak na učenike koji na simboličan način prikazuju molitvu muslimana, pokušaj dodatne dehumanizacije učenika Bošnjaka u obrazovnom procesu u ovom bh. entitetu.

Upravo se čita:  Američki špijunski avion ponovo letio iznad Bosne i Hercegovine: Kakve je podatke prikupljao?

Kojić je najavio da će, ukoliko ne bude reakcije nadležnih, Republička organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila sa roditeljima djece srpske nacionalnosti tražiti reakciju resornog Ministarstva i smjenu direktora “Prve osnovne škole” u Srebrenici Snježane Jandrić.

Jandrićeva je rekla Srni da će postupiti u skladu sa propisima i nadležnostima u slučaju snimka koji se pojavio na društvenim mrežama u kojem učenici ove škole klanjaju u učionici, te da će o tome obavijestiti javnost.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas