Utorak, 18 lipnja, 2024

“Isključili su nas Amerikanci”: Američke sankcije srušile sajtove institucija Republike Srpske!

Preporučeno

Portal Capital je u nekoliko navrata pisao o ovome problemu, dok se su institucije RS pravile kao da on nepostoji i ignorisale interesovanje javnosti, odbijajući da se javno oglase.

Zbog sankcija Sjedinjenih Američkih Država najviše institucije Republike Srpske su danima virtuelno paralelisane, zvanični sajtovi su uglavnom nedostupni i onemogućena je elektronska komunikacija i razmjena pošte, saznaje portal Capital.

Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković za Capital ističući da su problemi sa internet konekcijom zbog kojih je otežan i onemogućen pristup zvaničnim sajtovima Vlade, predsjednika Republike Srpske i Inspektorata rezultat sankcija.

Upravo se čita:  Osipaju se redovi u vladajućoj koaliciji u RS-u: Nenadićeva stranka na udaru SNSD-a?

“Isključili su nas Amerikanci. Iako imamo sve uplaćeno do februara 2025. godine, brutalno smo isključeni zbog sankcija koje su SAD uvele predsjedniku Republike Srpske“, rekao je Višković za Capital na marginama investicione konferencije “Invest Srpska” koja se održava u Tesliću u organizaciji Investiciono-razvojne banke RS.

On je dodao da Vlada preduzima određene korake kako bi prevazišla ovaj problem.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

“Nemojte tražiti da preciziram kakvi su to koraci, ali u naredna dva-tri dana bi sve trebalo da profunkcioniše“, rekao je Višković.

Portal Capital je u nekoliko navrata pisao o ovome problemu, dok se su institucije RS pravile kao da on nepostoji i ignorisale interesovanje javnosti, odbijajući da se javno oglase.

Sagovornici ovog portala iz institucija nezvanično su potvrdili da ne mogu koristiti službene mejlove, da se mejlovi upućeni njima vraćaju, te da su prisiljeni koristiti privatnu elektronsku poštu, što je veliki bezbjednosti rizik i stvara mogućnost hakovanja jer nije predviđeno da se službena dokumentacija tako šalje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas