Petak, 9 lipnja, 2023

Islamska zajednica odgovorila na pitanje: “Da li je haram dati policajcu neki manji iznos novca u zamjenu za punu cijenu kazne”

Nemojte propustiti

Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obavezama Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini preko svojih društvenih kanala, svakodnevno dobiva na stotine pitanja vjernika koji su u nedoumici šta smiju raditi, a šta ne, šta je grijeh odnosno šta nije.

U mjesecu ramazanu posebno je aktivna njihova aplikacija preko koje su članovi Islamske zajednice u kontaktu sa vjernicima širom svijeta. U aplikaciji možete postaviti pitanje nadređenim osobama u ovoj instituciji kako biste dobili adevkatan i ispravan odgovor piše Crna-Hronika.

Upravo se čita:  Jesu li prognoze za ljeto pozitivne? Evo kakvo nas vrijeme očekuje u naredna tri mjeseca

Da li je haram dati policajcu neki manji iznos novca u zamjenu za punu cijenu kazne zbog kršenja nekog saobraćajnog propisa?

Odgovor:

Takav postupak spada u podmićivanje koje je zakonom kažnjivo a sa stanovišta morala i vjerozakona zabranjeno ne/djelo. Grijeh je i onome ko uzima i onome ko daje mito. Ako ste to već učinili, trebate se pokajati i kloniti se takvih postupaka u budućnosti. Mito i korupcija su među glavnim uzrocima rastakanja i propasti društava i država.

Upravo se čita:  Nastavnica Bosanskog dala manju ocjenu učeniku i onda spojila negaciju i glagol

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković

Pročitajte još

Izdvajamo

Pregled ili smrt, nešto će prije doći: Pokušaj liječenja u Sarajevu

Ovo je istinita priča stanovnika Sarajeva koji se lično uvjerio u začarani labirint takozvanog puta pacijenta, u zdravstveni sistem...

Možda vas zanima i ovo