Utorak, 18 lipnja, 2024

Islamska zajednica odgovorila na pitanje: “Da li je haram dati policajcu neki manji iznos novca u zamjenu za punu cijenu kazne”

Preporučeno

Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obavezama Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini preko svojih društvenih kanala, svakodnevno dobiva na stotine pitanja vjernika koji su u nedoumici šta smiju raditi, a šta ne, šta je grijeh odnosno šta nije.

U mjesecu ramazanu posebno je aktivna njihova aplikacija preko koje su članovi Islamske zajednice u kontaktu sa vjernicima širom svijeta. U aplikaciji možete postaviti pitanje nadređenim osobama u ovoj instituciji kako biste dobili adevkatan i ispravan odgovor piše Crna-Hronika.

Upravo se čita:  Sudar tri vozila: Evo šta o nesreći u Stocu kaže policija

Da li je haram dati policajcu neki manji iznos novca u zamjenu za punu cijenu kazne zbog kršenja nekog saobraćajnog propisa?

Odgovor:

Takav postupak spada u podmićivanje koje je zakonom kažnjivo a sa stanovišta morala i vjerozakona zabranjeno ne/djelo. Grijeh je i onome ko uzima i onome ko daje mito. Ako ste to već učinili, trebate se pokajati i kloniti se takvih postupaka u budućnosti. Mito i korupcija su među glavnim uzrocima rastakanja i propasti društava i država.

Upravo se čita:  Proveli studiju i zaključili: "Neradna nedjelja u BiH nije u interesu radnika"

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas