Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Ismet Bajramović: Radnički protesti da, ali ne 1. maja

Preporučeno

O tome zašto u BiH neće biti organizovanih sindikalnih protesta na Međunarodni praznik rada, 1. maj, za AA govori predsjednik SSSBiH

(Foto: Arhiv)
(Foto: Arhiv)

Ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini je iz dana u dan sve teža. Radnici ostaju bez posla, plate kasne ili bivaju smanjene, a broj penzionera u odnosu na broj zaposlenih stalno raste.

No, dok će u mnogim zemljama svijeta, gdje je situacija daleko bolja nego u BiH, povodom Međunarodnog praznika rada, 1. maja, biti organizovani protesti radnika, u BiH to neće biti slučaj.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović, u intervuu za agenciju Anadolija, kazao je kako radnici nisu zainteresovani za proteste povodom Prvog maja.

“Mi smo pokušavali prije tri godine da organizujemo protest povodom Prvog maja, mojim dolaskom na čelo sindikata. Radnici nisu došli na protest ni te ni naredne godine, pa smo ga prošle godine organizovali 26. aprila. Dakle, organizuj bilo koji drugi dan, samo ne prvog maja”, pojasnio je Bajramović.

Upravo se čita:  Mladić iz Zenice vozio 278 kilometara na sat: Policija ga kaznila sa 840 KM

“Opet smo došli u poziciju da i sutra, 1. maja, slično kao i prošle godine, organiziramo sjednicu na kojoj treba donijeti odluku o protestu. Jer, zaista, takva je situacija da moramo protestovati 365 dana”, smatra Bajramović.

U BiH djeluju dva saveza sindikata u dva entiteta, a konfederacija još uvijek nije “stala na svoje noge”, pojasnio je Bajramović. Njeno funkcionisanje bi pomoglo u organizaciji mnogih stvari, a pogotovo protesta za prava radnika.

Upravo se čita:  Više vozila EUFOR-a parkirano u centru Bijeljine

Na sjednici Glavnog odbora u aprilu Savez samostalnih sindikata BiH donio je preporuku o organizovanju protesta 1. maja. Međutim, nakon informacija od granskih sindikata i pravnih subjekata, koji su članovi SSSBiH, da radnici nisu zainteresovani za štrajk tog dana, odlučeno je da protesta, ipak, neće biti, kaže čelnik SSSBiH.

“Pokušaćemo da taj protest organizujemo jedan od narednih dana, nadam se do kraja maja”, kazao je Bajramović, dodavši da, ipak, smatra da bi najefektniji protesti bili 1. maja.

Bajramović je istakao da, iako ne želi biti pesimista, ne predviđa svijetlu budućnost radnika u BiH, ukoliko situacija u državi ostane kakva je sad.

Upravo se čita:  Slučaj koji je šokirao Sarajlije: Dijete (2) bilo na prozoru stana na 6. spratu, uhapšena majka

“U stanju u kakvom se nalazimo, trebaju biti socijalni nemiri, a njih nema. Ukoliko se ne desi pomak u zaustavljanju dalje erozije, otpuštanja radnika i nasrtanja na prava radnika, ukoliko radnici ne odgovore na naše pozive za zaustavljanje pomenutih stvari, onda se trebamo zapitati da li da se nastavimo baviti tom problematikom”, rekao je Bajramović.

-Snaga turskog sindikata-

“Moje kolege u turskom sindikatu Hak-Is imaju izvrsnu saradnju sa vladom i premijerom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Imao sam čast da prisustvujem kongresu Hak-Is, gdje je premijer u svom govoru kazao kako sa sindikatom radi aktivno na izmjenama Ustava Turske”, istakao je Bajramović, ukazujući na povjerenje koje radnici imaju prema turskom sindikatu.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas