Subota, 20 srpnja, 2024

Ispaštaju i djeca: Samo deset posto roditelja izmiruje obavezu alimentacije

Preporučeno

Ispaštaju i djeca, koja nisu uskraćena samo za finansijska sredstva, već vrlo često i za pažnju i brigu od strane drugog roditelja.

Zakon o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske, koji je Narodna skupština usvojila u formi nacrta povučen je iz procedure.

To znači da će se još čekati na dugonajavljivano osnovanje Alimentacionog fonda. Većina roditelja, a uglavnom se radi o očevima, nakon razvoda braka izbjegava tu obavezu, pa su majke djece u ogromnim problemima.

Ispaštaju i djeca, koja nisu uskraćena samo za finansijska sredstva, već vrlo često i za pažnju i brigu od strane drugog roditelja.

Priča stara godinama, ali Alimentacionog fonda još nema. Samohrani roditelji razočarani. Nadali su se da će Zakon o privremenom izdržavanju djece biti usvojen. Umjesto toga, povlačenje zakona i borba sa svakodnevicom. U njoj i činjenica da mnogi, nakon razvoda braka, izbjegavaju obavezu izdržavanja vlastitog djeteta.

„Roditelj kod kojeg ostaje dijete ostaje u velikom problemu zato što mora sve obezbijediti, ne pomaže ni bivši partner ni država. Imamo porodice koje su na pragu siromaštva i, nažalost, tu se krše prava djece, jer ta djeca budu zakinuta za većinu stvari“, ističe Dijana Miljatović, predsjednica Udruženja samohranih roditelja Ponos Banjaluka.

Upravo se čita:  Detalji drame na Grbavici: Stanari postavili deke zbog djeteta (2) koje je bilo na prozoru stana na 6. spratu, nikome nije jasno gdje je otišla majka

Nakon što je Narodna skupština RS-a usvojila zakon u formi nacrta, on je nakon javne rasprave povučen iz procedure. U resornom ministarstvu kažu da se razmatra mogućnost pripajanja Alimentacionog fonda nekoj od postojećih institucija da bi se izbjegli troškovi formiranja nove ustanove.

„S obzirom na to da je riječ o vrlo osjetljivom pitanju i da je želja institucija da se donese najbolje moguće rješenje za sve roditelje i djecu koji nisu u mogućnosti redovnim putem da naplate alimentaciju određenu sudskom presudom, ovaj zakon će se pred narodnim poslanicima naći kada se nađe najbolje moguće rješenje za one kojima je osnivanje ovog Fonda najpotrebnije“, poručili su iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a.

Upravo se čita:  Meso luksuz za svakog drugog stanovnika

Alimentacioni fond je dobro zamišljen, ali ćemo na realizaciju ideje, po svemu sudeću, još čekati, kažu u Ombudsmanu za djecu RS-a. Procedure su spore, a trebale bi biti efikasnije u interesu djeteta.

„Kada dođe do presude, po njenon pravosnažnosti, moramo imati bolji mehanizam izvršenja. Ono što roditelji često ne znaju jeste da ukoliko roditelj i nakon presude izbjegava plaćanje alimentacije – da to predstavlja krivično djelo i da mogu da se obrate nadležnim organima i pokrenu krivični postupak protiv nesavjesnog roditelja“, objašnjava Gordana Rajić, ombudsman za djecu RS-a.

Upravo se čita:  Upute ljekara koje mogu spasiti život: Evo kako pomoći sami sebi ako dođe do ugriza zmije

Problem nije samo finansijske prirode. Djeca se često osjećaju zapostavljenima, što loše utiče na njihov emocionalni razvoj.

„To nije samo materijalna sigurnost djeteta, nego to ima jednu psihološku poruku – koliko roditelj brine o djetetu. Svaki narušeni odnos roditelja, naročito nakon razvoda braka, zna jako loše da utiče na razvoj djeteta. Veliki je izazov da roditelji nakon razvoda imaju adekvatne roditeljske uloge”, napominje psiholog Sanja Topić.

Neplaćanje alimentacije je krivično djelo, za koje je predviđena kazna zatvora do tri godine. Roditelji se, da bi zaštitili djece od dodatnog stresa, na ovaj korak rijetko odlučuju. Poražavajući su i podaci Udruženja samohranih roditelja da je samo 10 posto onih koji redovno izmiruju ovu obavezu, 20 djelimično, a 70 posto roditelja nikako, piše Federalna.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas