Utorak, 27 veljače, 2024

Isplatit će svakom djetetu po 300 KM, postoji samo jedan uslov

Preporučeno

“Ovim Odlukom Općinskog Vijeća, Općina Novi Grad kao lokalna zajednica prvi put u BiH daje veliki značaj višečlanim porodicama i sistemski snažno podržava porodice i natalitet.

Odlukom Općinskog vijeća Novi grad od sada porodice s troje i više djece uživat će mjesečnu novčanu naknadu.

Naknada će se isplaćivati jednokratno a u mjesečnom iznosu 25 KM za svako dijete iz ovih porodica. Trajanje naknade je do navršene 18. godine odnosno do 27. godine tokom redovnog studiranja.

To će godišnje iznositi: Za troje djece – 900 KM, za četvero djece – 1200 KM , za petero – 1500KM, za šestero – 1800KM, sedmero – 2100KM i itd…

Upravo se čita:  Najavljene oluje i obilne padavine: Stiže promjena vremena, od "prave zime" nema ništa

“Ovim Odlukom Općinskog Vijeća, Općina Novi Grad kao lokalna zajednica prvi put u BiH daje veliki značaj višečlanim porodicama i sistemski snažno podržava porodice i natalitet.

S obzirom na olakšane uslove ostvarivanja prava, tj. da primanja po članu domaćinstva ne prelaze 700 KM, možemo reći da je naknada skoro bezuslovna i da će većina porodica iz ove Općine ostvariti pravo.

Upravo se čita:  Novi zemljotres u BiH: Poznati prvi detalji

Shodno prethodnoj Odluci Općina je davala naknade za četvrto i svako sljedeće. Ističemo da smo na nedavnom sastanku sa Općinskim vijećem ukazali da se novčana naknada treba proširiti i na treće dijete ako želimo dovesti u fokus podršku pronatalitetnim politikama.

Obradovani smo uvažavanjem našeg prijedloga, jer sada ovaj pozitivan primjer kao Udruženje možemo lakše širiti na sve općine da usvoje ovu pronatalitetnu mjeru.

Upravo se čita:  Notarska komora FBiH: Notari su štit novog Zakona o sprečavanju pranja novca

Čestitamo porodicama i neka uživaju u ovoj podršci, roditeljstvu i podizanju svojih velikih porodica, stoji u saopćenju Udruženja “3 plus”.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas