Srijeda, 17 srpnja, 2024

Isplivali jezivi detalji: Maloljetnik iz BiH imao nacrt škole, popisao mrtve i ranjene, ali i to kako će sve završiti

Autor:ATV

Preporučeno

Ono što je zaprepastilo i same istražioce je da je pored tog broja napisan današnji datum 15. mart 2024. godine, što je bio signal da se na noge podignu sve raspoložive policijske snage.

Sedamnaestogodišnji R.T. iz Bileće, koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo terorizma, odnosno prijetio da će izvršiti pokolj u školi, nacrtao je plan napada na Centar srednjih škola u Trebinju, popisao mrtve i ranjene, kao i satnicu kada će započeti napad, ali i to da će sve okončati samoubistvom.

Čitav plan napada maloljetnik je prikazao prilikom live chata TikToku, piše ATV te navodi da se na snimku (u koji su imali uvid) vidi kako je u svesci iscrtana skica, odnosno tlocrt škole.

Označeni su ulazi, dvorište, hodnik stepenište, te popisan broj mrtvih po različitim prostorijama. Čak je zapisana i ukupna kalkulacija u kojoj se navodi 12 mrtvih i 23 ranjena.

Upravo se čita:  Zeposleni u FBiH bi ponovo mogli dobiti pomoć do 2.500 KM, evo detalja

Ono što je zaprepastilo i same istražioce je da je pored tog broja napisan današnji datum 15. mart 2024. godine, što je bio signal da se na noge podignu sve raspoložive policijske snage.

Osim broja mrtvih, sa lijeve strane crteža popisana je satnica prema kojoj je navodni napad trebao početi u 10.10 sati, izlazak je planiran u 12.22, dolazak policije u 12.53, dok je u 13.05 sati upisano – samoubistvo!

Osumnjičeni maloljetnik je sporni crtež prikazao na TikToku, a dok ga je prikazivao skrenuo je kameru pored crteža, pokazajući pištolj. Spornom čatu prisustvovalo je više osoba, a jedan zabrinuti korisnik TikToka je sve prijavio policiji.

Upravo se čita:  Na snazi narandžasto upozorenje: Temperature će ići i do 41 stepen

Čim su uvidjeli o čemu se radi policijski službenici su pojačali mjere bezbjednosti oko škola u Trebinju i pokrenuli sveopštu istragu.

Istragu su vodili PU Trebinje i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom Republike Srpske. Ubrzo su, pomoću IP adresa, uspjeli da lociraju računar sa kojeg je sve prikazano na TikToku. Ispostavilo se da iza svega stoji maloljetni R.T. (17) koji je uhapšen.

– Maloljetnik je lociran i uhapšen u Bileći. Izvršen je pretres kuće koju je koristio i u pretresu je pronađena sveska sa spornim crtežom! Pronađen je i pištolj koji se vidio na snimku i ispostavilo se da se ne radi o pravom oružju, već o plastičnom pištolju, otkrio je izvor ATV-a.

Upravo se čita:  Bh. građani zaduženi do guše: Krediti stanovništvu porasli za milijardu KM

Isti medij nezvanično saznaje da je maloljetnik priznao da je sačinio sporni crtež i da je sve prikazao na društvenoj mreži, ali je za njega to po svemu sudeći bila šala. Navodno je tvrdio da nije zaista planirao da napadne školu.

Ipak prijetnja je shvaćena veoma ozbiljno i on je sproveden Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske na dalje postupanje.

Prema riječima načelenika PU Trebinje Siniše Lakete maloljetniku je na teret stavljeno krivično djelo terorizma. Da li će ta kvalifikacija ostati odlučiće nadležni tužilac nakon ispitivanja osumnjičenog.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas