Utorak, 25 lipnja, 2024

Ispunjava li ijedan penzioner sadašnje kriterije za pomoć EU-a, evo šta kažu u Zavodu PIO FBiH

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Zbog svega u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje smo pitali koliko penzionera prema zadatim uvjetima može dobiti pomoć koja je do 300 KM.

U javnosti se postavlja pitanja da li će ijedan penzioner u Federaciji ispuniti uvjete za dobijanje pomoći EU-a u okviru projekta energetske pomoći najugroženijim domaćinstvima čiji je nosilac Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Razlog je što se među uvjetima za dobijanje pomoći navodi da penzioneri koji žele aplicirati ne smiju imati penziju višu od iznosa zagarantovane iz decembra 2022. godine. Tada je zagarantovana penzija iznosila 531 KM, a sada minimalna penzija iznosi 538 KM. Zatim, da penzioner koji želi aplicirati ne smije biti nosilac srazmjerne penzije sa inostranstvom…

Upravo se čita:  Ovo je 50 proizvoda kojima su "zaključane" cijene u FBiH, takve će ostati naredna tri mjeseca

Zbog svega u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje smo pitali koliko penzionera prema zadatim uvjetima može dobiti pomoć koja je do 300 KM.

– Odgovor na pitanje ko ispunjava uvjete, odnosno koliki broj korisnika penzija ispunjava uvjete za navedena sredstva Evropske unije potražite u Ministarstvu rada i socijalne politike Federacije BiH jer je navedeno ministarstvo na čelu projekta.

Upravo se čita:  MUP KS: Pušten saobraćaj na glavnim saobraćajnicama, skup prošao bez incidenata

Naravno, jasno je da nemamo korisnike, a da nisu korisnici srazmjerne penzije, koji žive na području FBiH, a da im je penzija manja od minimalne koja trenutno iznosi 538,27 KM. Vjerujemo da je u Javnom pozivu ostao kao kriteriji iznos zagarantovane penzije iz decembra 2022. zbog činjenice da se radi o pomoći EU-a koja se odnosila na 2022. godinu.

Upravo se čita:  Sjećate li se strahovite eksplozije u Binježevu u kojoj je poginula jedna osoba? Uhapšene su dvije osobe

Također, vjerujemo da će Ministarstvo prilikom donošenja odluke o isplati sredstava koristiti aktuelne podatke Federalnog zavoda o korisnicima koji primaju iznos zagarantovane penzije i da neće biti nikakvih poteškoća u tom pogledu. Podaci Federalnog zavoda će Ministarstvu svakako biti dostupni – rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas