Utorak, 25 lipnja, 2024

Istekao rok za prigovore za EU energetsku pomoć: Federalni ministar Adnan Delić najavio kada bi sredstva trebala biti puštena lokalnim zajednicama

Autor:N1

Preporučeno

Nažalost, nismo mogli obuhvatiti sve one koji su u potrebi jer smo uz donaciju sredstava dobili i kriterije koje smo morali ispoštovati i mi smo ih ispoštovali.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić snimio je vidio s odgovorima o najčešćim pitanjima građana vezano za podjelu EU energetsku pomoći u kojem je kazao:

“Pročitali smo vaše komentare, poruke, e-mailove/ sve što šaljete i vjerujem da možete razumjeti da bi trebalo nas troje četvero da samo odgovara na pitanja kad će uplata, koliko će ko dobiti pomoći, zašto neko jeste ili nije dobio pomoć i niz drugih pitanja.

Kako ne bi ostali dužni nikome od vas evo nekoliko informacija:

Period za podnošenje prigovara je zatvoren 12.decembra, dakle prije tri dana.

Pristiglo nam je nešto manje od 5.000 prigovora, a u ova tri dana naš tim je obradio oko 2.800 prigovora.

Oko 2.000 preostalih prigovora naši ljudi radit će tokom vikenda kako bismo početkom sljedeće sedmice imali završen unos svih prigovora.

Upravo se čita:  Ovo je 50 proizvoda kojima su "zaključane" cijene u FBiH, takve će ostati naredna tri mjeseca

Često pitanje je da iako je predat prigovor u aplikaciji i dalje stoji da je prijava odbijena.

Obzirom da se prigovori unose nije moguće vidjeti promjenu statusa prijave sve dok čitav proces ne bude završen.

Istovremeno naš tim radi na pripremi materijala za Vladu i lokalne samouprave, tako da se sve završi tokom sljedeće sedmice i da već u petak sredstva budu puštena općinama i gradovima.

Time je naš posao završen, a dalje će oni preuzeti i sredstva uplaćivati na vaše pojedinačne račune.

Često nam pišete i o nepravdi jer smo novac kako kažete stavili u svoje džepove.

Ja vam tvrdim da u mojim džepovima nema ništa osim moje plaće, a pošto smo mi dužni podnijeti izvještaj Delegaciji EU, u njemu će sve pisati i pokazat će se da je novac otišao tamo gdje je i trebao, odnosno na račune onih čija su domaćinstva prošla javni poziv.

Upravo se čita:  Nakon vrućina, nevrijeme stiglo u BiH: Kiša i grad u Tuzli, Doboju, Zvorniku

Pišete i da smo probrali samo četiri kategorije i da nas nije briga za sve druge.

Istina je da su Programom prepoznate četiri kategorije iz sistema socijalne zaštite i da je u tim kategorijama prema preliminarnim rezultatima 152.488 domaćinstava, odnosno više od 400.000 onih koji su u zoni energetskog siromaštva.

Jasno nam je svima da je to veliki i zabrinjavajući broj, kao što nam je jasno da možda još isto ovoliko ima onih koji nisu obuhvaćeni ovom pomoći.

Upravo se čita:  Potpis s “crnolistašima”: Forto pozdravio mjere OFAC-a i naložio izjašnjenje Konzorcija

Nažalost, nismo mogli obuhvatiti sve one koji su u potrebi jer smo uz donaciju sredstava dobili i kriterije koje smo morali ispoštovati i mi smo ih ispoštovali.

Znamo i da je mnogo žalbi građana otišlo prema Delegaciji EU i ovdje u BiH i u Brisel i nama je drago zbog toga jer je to način da dobijete odgovore koje tražite. Time olakšavate i nama u ovom doista teškom periodu jer bez obzira na sve nikome nije svejedno što smo morali napraviti selekciju i odbiti ljude recimo zbog toga što im penzija prelazi nekoliko maraka preko iznosa zagarantovane penzije ili drugih sličnih razloga.

Sve u svemu, privodimo kraju ovaj posao i očekujemo da ćemo na kraju sljedeće sedmice moći pustiti sredstva prema općinama i gradovima.”

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Je li moguća prosječna plata od 2.000 maraka?

Ekonomisti poput Zorana Pavlovića ističu da je potrebno resetovati ekonomski sistem kako bi se osiguralo da radna snaga dobije...

Još vijesti za vas