Subota, 20 srpnja, 2024

Istinski heroji – branitelji BiH: Ko se još sjeća komandanta Mehmeda, Ibre Hapovca, Semira Kobre …?

Preporučeno

Ko se još sjeća istinskih heroja – branitelja BiH, sinova proteklog rata koji su svoj život utkali u temelje naše države? Malo ko, osim najužih članova porodice. O tome kako su, kad i gdje poginuli, koliko su u vrijeme pogibije imali godina, kako i gdje žive oni koje su iza sebe ostavili rijetko ko da išta zna.

ARMIJA RBIH 50Skromne penzije

Sve što su bili, za većinu, upakovano je u skromnu penziju ili invalidninu koju primaju njihovi roditelji, supruge i djeca, ako su ih imali. I, ništa više… Kao da nisu bili ni rođeni.

Ko još spominje majora Mehmeda Garibovića iz Sapne, nosioca odlikovanja „Zlatni grb s mačevima“ koji je kao načelnik Štaba 206. viteške brigade Armije RBiH poginuo u avgustu 1993.? Ili dvojicu „zlatnih ljiljana“, Ibrahima Musića iz Zvornika i Semira Imširovića iz Kučić Kule i još trojice njihovih saboraca koji su poginuli skupa sa svojim komandantom Mehmedom?

Upravo se čita:  Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet, na potezu Dom naroda

– Otac je živio za Armiju kojoj je pripadao. Bio je načelnik Štaba brigade, ali znam da je uvijek govorio da on mora biti u prvim redovima sa svojim borcima. Tako je i poginuo. Upravo zbog tog njegovog ideala danas ne mogu da prebolim da se uz Dan Armije ili godišnjicu Brigade niko ne udostoji da imenom spomene takve ljude. Kao da nisu postojali. Kao da se neki stide ili se možda boje njihove žrtve – komentira za naš list Sedina Hadžić, jedna od tri Mehmedove kćerke.

Usamljene majke

Majka Ibrahima Musića, neustrašivog Ibre Hapovca iz Zvornika, „zlatnog ljiljana“, danas živi u okolini Kalesije. Saznajemo da su je u 20 godina otkako je poginuo njen jedinac samo jednom ili dva puta posjetili članovi Udruženja zlatnih ljiljana iz Kalesije. Njegovo ime teško da je ikada spomenuto čak i na obilježavanju godišnjice brigade kojoj je pripadao.

Upravo se čita:  U koje države građani BiH mogu ući sa ličnom kartom? Ako vam ističe pasoš, dobro je znati ovo!

U trenutku pogibije još jedan „zlatni ljiljan“ Semir Imširović ,poznatiji kao Kobra, iz Kučić Kule kod Zvornika imao je samo 22 godine kada je poginuo. Prethodno je preživio masakr na Bijelom Potoku 1. juna 1992. Njegovi saborci su se, ipak, izborili da u Sapni jedna ulica nosi njegovo ime. Njegova majka danas živi sama u Kučić Kuli i rijetko je se ko sjeti. Ipak, ove godine, uz obilježavanje godišnjice osnivanja 206. viteške brigade, obišli su je saborci njenog sina Semira.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao s državnim ministrom za Evropu Ujedinjenog Kraljevstva Stephenom Doughtyjem

Samo saborci dolaze

– Ako jeste politika, sigurno, većina nas saboraca nije zaboravila heroje, ali, nažalost, nismo u situaciji da obiđemo sve porodice. Bio sam među onim koji su nedavno obišli Semirovu majku. Istinski se obradovala kad nas je vidjela. Ne žali se ninašta, samo je ubi tuga za njenim sinovima. Kamo sreće da smo u mogućnosti da češće odemo majkama naših poginulih saboraca. Nažalost, mi nemamo utjecaja ni na medije, a ni na strukture vlasti kad je u pitanju njegovanje uspomena na one koji su život ugradili u temelje ove zemlje – kazao nam je Omer Selimović, jedan od nekadašnjih boraca 206. viteške brigade, koji je i sam teški ratni invalid.

Izvor: Dnevni avaz

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas