Srijeda, 24 srpnja, 2024

Italijanski projekat vrijedan 150 miliona eura: Nova šansa za posao – 1.000 novih radnih mjesta za bh. građane!

Preporučeno

Italijanski konzorcijum “Drvo grupa” predstavlja u Sarajevu, na Poslovnom forumu BiH – Italija, projekat tretmana otpada vrijedan 150 miliona eura, čijom bi realizacijom bilo otvoreno oko 1.000 radnih mjesta

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Predsjednik Konzorcijuma Ticijana del Pin rekla je pred početak skupa da je riječ o pilot-projektu koji se prvi put realizuje u cijelom svijetu – tretman otpada bilo koje vrste i njegova transformacija u energiju, sirovine i gotov proizvod koji se može plasirati na tržišt, prenosi Srna.

Ona je pojasnila da konzorcijum namjerava da izgradi veliku deponiju otpada u BiH i uz nju industrijsku zonu, koja je neophodna da bi se taj materijal prerađivao.

“Projekat će biti realizovan sa institucijama u BiH, sarajevskim ‘Energoinvestom’, a uključeni su i Federacija BiH i dva kantona”, dodala je Del Pinova.

Prema njenim riječima, realizacijom projekta biće otvoreno oko 1.000 radnih mjesta, od kojih će pojedini radnici proći specijalne obuke.

Ona je dodala da bi prvi radovi vezani za lokaciju, koja bi trebalo da bude poznata danas, trebalo da počnu prije ljeta.

Pinova je napomenula da je ovaj konzorcijum zainteresovan i za poljoprivredno-prehrambeni sektor i zanatske poslove.

Ona je naglasila da će se na današnjem forumu predstaviti firme, članice konzorcijuma koje se bave konsaltingom, građevinarstvom, metalurgijom, velikim infrastrukturnim poduhvatima, otpadom.

Članice konzorcijuma, kojih je više od 50, su iz 17 različitih sektora, a posluju u Africi, Brazilu, Kanadi, Americi i danas su prvi put u BiH.

“Nadam se da će ovo iskustvo uroditi plodom, kako za BiH tako za Italiju. Namjera nam je da dugo budemo u BiH, da radimo i proizvodimo zajedno sa njenim građanima”, istakla je ona.
(Depo)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas