Subota, 22 lipnja, 2024

Ivica Dačić o bh. entitetu: Republika Srpska je vrhovni državni interes Srbije

Autor:Klix

Preporučeno

– Ako se zalažemo za poštovanje Dejtonskog sporazuma, mi se ne miješamo u unutrašnje stvari u BiH – rekao je Dačić.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da Republiku Srpsku smatra vrhovnim nacionalnim državnim interesom srpskog naroda i Srbije, odnosno njenim vitalnim interesom, žilom kucavicom.

“Ako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan može da kaže da je Sarajevo žila kucavica Turske, ne znam zašto bi se neko ustručavao da kaže da je Banja Luka i Republika Srpska vitalni nacionalni državni interes”, rekao je Dačić za ATV.

Upravo se čita:  Skandalozan govor načelnika Nikšića: 'Ako nismo braća, završićete kao Turci'

Dačić je istakao da nije interes da se rastura BiH ili da se otcijepi Republika Srpska, nego da govori o opstanku Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

“Dejtonski sporazum nije izmislila Srbija, nego SAD. Mi smo garant, apsolutno smo protiv revizije tog sporazuma i zato je opstanak Republike Srpske i njen razvoj vitalni interes srpskog naroda. Tu nemam nikakve dileme”, naglasio je Dačić.

Upravo se čita:  Penzioner kažnjen jer je vozio kubik i po drva sa svog imanja bez potrebne dokumentacije

Dačić je upitao Željka Komšića, kog je nazvao “bošnjačko-hrvatskim” članom Predsedništva BiH, zbog čega se zalaže za priznanje Kosova i po kom to principu, ako se zna da ono nikada nije bilo republika u Jugoslaviji.

“Ako se zalažemo za poštovanje Dejtonskog sporazuma, mi se ne miješamo u unutrašnje stvari u BiH”, rekao je Dačić.

Upravo se čita:  Objavljeni detalji eksplozije: Ovo su ubijeni škaljarci u Cetinju

Dačić je istaknuo da bi na eventualnu posjetu Komšića Kosovu odgovorio posjetom Republici Srpskoj, koja je međunarodno priznata.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Meteoalarm izdao više upozorenja za Bosnu i Hercegovinu: U nekim dijelovima toplotni udari, u drugima se sprema olujno nevrijeme

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. No, zbog visokih temperatur, ali...

Još vijesti za vas