Subota, 20 srpnja, 2024

Ivica Dačić: Sada će pritisnuti i bosanske Srbe da pristanu na promjene Dejtona

Preporučeno

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se nakon parafiranja sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine izvršiti pritisak na Srbe u Republici Srpskoj da pristanu na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

dacic-ivica“Prije 700 godina Srbija je bila stara Srbija, Kosovo, Raška, ali danas je suviše malo Srba na tim prostorima. Danas su strateški i državni interesi Srbije na nekim drugim prostorima. Naprimjer, u Bosni i Hercegovini živi više od milion Srba. Sljedeća stvar će biti pritisak na Republiku Srpsku. Bit će pritisci da se revidira Dejtonski sporazum. Pa nije nama Kosovo jedino pitanje kojim trebamo da se bavimo”, kazao je Dačić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Premijer Srbije podsjetio je da je uvođenje sankcija vođama Srba u BiH devedesetih godina doprinijelo formiranju Republike Srpske.

“Da Slobodan Milošević nije uveo sankcije vođama Srba u Bosni i Hercegovini, kada su muslimansko-hrvatske vojne snage bile pred Banjom Lukom, danas ne bi bilo ni Dejtonskog mirovnog sporazuma ali ni Republike Srpske”, rekao je Dačić.

Upravo se čita:  Inspekcije rade punom parom: Izrečene kazne u iznosu 249.450 KM

Napomenuo je da je Srbija devedesetih godina uveliko precijenila svoje snage što joj je nanijelo teške posljedice nakon toga.

“Ni sama Rusija nije mogla da prekraja granice pri raspadu SSSR-a, te su mnogi Rusi ostali van granica i bez državljanstva. Precijenili smo svoje snage oko Kosova devedesetih i ranije i to se više ne smije desiti”, smatra Dačić.

Izjavio je da je sporazum postignut sa Prištinom dogovor sa najvećim garancijama koje je Srbija mogla da postigne u postojećim geostrateškim okolnostima.

“Dobili smo garancije od onih koji komanduju, a to je da kosovska vojska ne smije da dođe na sjever Kosova. To je prvi put da smo dobili takve garancije. Dobili smo ih od generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmussena”, otkrio je Dačić.

Upravo se čita:  I danas crveno upozorenje za BiH: Temperature do 42 stepena

Napomenuo je da buduća kosovska vojska neće moći da uđe na teritoriju četiri opštine na sjeveru Kosova.

“Može da dođe na sjever samo uz pristanak NATO-a, i to u slučaju prirodnih katastrofa, i samo uz pristanak Srba na sjeveru. Mi nismo mogli da postignemo veću garanciju”, rekao je Dačić.

Istakao je da postignuti sporazum ne vidi kako historijski već samo kao jedan u nizu dogovora Srbije i Kosova.

“Ovo nije kraj, već neko prolazno vrijeme, jer je krajnji cilj vraćanje Kosova u kakve takve ustavne okvire Srbije, jer o priznavanju nezavisnosti nema ni govora”, istakao je srbijanski premijer.

Izjavio je da se Srbija ne može kroz cijelu historiju sama boriti protiv cijelog svijeta.

“Dajte da budemo pametni da zajedno odigramo ovu igru oko Kosova, da ne doživimo sudbinu sa nekih drugih teritorija. Dajte da pobijedimo na pametan način umjesto boreći se sami protiv cijelog svijeta, jer u tome ne možemo uspijeti”, poručio je Dačić.

Upravo se čita:  Bh. građani zaduženi do guše: Krediti stanovništvu porasli za milijardu KM

Napomenuo je da je ulazak u Evropsku uniju (EU) nacionalni i strateški interes Srbije.

“Naš narod treba da živi bolje, zato što je Rusija daleko, zato što ne možemo sami okruženi NATO-om i EU-om, i jer više ne možemo da imamo bolju budućnost van evropskih integracija”, rekao je Dačić.

Podvukao je kako ne bi volio da Albanija postane dio zapadnog svijeta prije Srbije.

“Naš narod zaslužuje da ne bude siromašan. Dajte da budemo pametni, da nam ne bi sutra i Albanija bila Zapad. A ako se to desi, mislim da bi kao narod trebalo da izvršimo kolektivni harakiri”, istakao je srbijanski premijer.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas