Subota, 22 lipnja, 2024

Iz Centrotransa najavili poskupljenje karata

Preporučeno

Ukoliko cijena goriva nastavi rasti i poslovanje brojnih prijevoznika biće dovedeno u pitanje.

Dok cijena goriva neumoljivo raste član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručuje da se ne vidi da je nova cijena šok za građane jer ”niko nije zaustavio automobil, svi voze”. Brojni prijevoznici se upravo brinu toga: da neće zaustaviti svoje poslovanje zbog cijene goriva.

Nadležni za njihove poruke, kažu, ne mare.

”Možete sebi predočiti situaciju kada vam se najveći trošak poveća za 30-35% onda pretpostavljate kakve troškove imamo. To nije samo jedan problem… posljedično je došlo do povećanja cijena ulja, maziva i ostalih repromaterijala. To je poskupilo između 20-30%,” kaže Saudin Parić iz Centrotransa koji objašnjava da će doći do poskupljenja cijene prijevoza: ‘‘Mi smo 1. marta izvršili korekciju cijene od 10-15% u zavisnosti od linije. Kako vidimo i ostali prijevoznici su to isto uradili. Neminovno je da se ide u povećanje koje će biti možda i veće od 15%”.

Upravo se čita:  Više ni povećanje plaća ne pomaže: Radnika, jednostavno, više nema

Ukoliko cijena goriva nastavi rasti i poslovanje brojnih prijevoznika biće dovedeno u pitanje.

”Mi možemo podizati cijenu do jednog nivoa kada neće biti prihvatljivo građanima i tada će doći do otpuštanja, obustavljanja linija. To znači i parkiranje autobusa, otpuštanje vozača i gašenje aktivnosti, poslova i vjerovatno nekih preduzeća koji se bave ovim poslom,” zaključuje Parić.

Ekonomski analitičar Željko Rička za N1 objašnjava da bi ukidanje akciza bilo rješenje, ali da je očito da nema političke volje.

Upravo se čita:  Jasmina Izetbegović imala saobraćajnu nesreću u Stocu

”Licemjerno je kada se šalju takve poruke. To je loš pristup. Nije u ovom trenutku ključno hoće li manji ili veći broj ljudi voziti automobile nego da se to opterećenje reflektuje na prehrambene proizvode i na neophodne životne potrebe,’‘ izjavio je za N1 Željko Riča.

Rezultat je poskupljenje svih životnih namirnica. Na godišnjem nivou u prosjeku je zabilježen rast cijena od 8,1%, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Direktor Elektroprivrede BiH nema dobre vijesti: Ispadi, puput jučerašnjeg kolapsa, mogući su i ubuduće!

Neviđeni kolaps elektroenergetskog sistema - na dva sata paralizirana Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske... O uzrocima...

Još vijesti za vas