Srijeda, 17 srpnja, 2024

Iz EU 7,5 miliona eura kad bh. vlasti ispune uslove za popis stanovništva

Preporučeno

Sredstva EU kao podrška popisu stanovništva u BiH će biti uplaćena kada vlasti budu ispunile uvjete i kada Međunarodana posmatračka misija pokaže da pripreme za popis stanovništva napreduju te da će popis biti održan u oktobru, izjavio je za Fenu glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH Andy McGuffie upitan da li će novac iz EU biti doznačen BiH, nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo odluke za provođenje popisa stanovništva.

Upravo se čita:  Sa tržišta BiH zbog opasnosti povučen skateboard

popis stanovnistvaRanije je iz Delegacije EU upozoreno da bi BiH, zbog neispunjavanja neophodnih uvjeta, mogla ostati bez 7,5 miliona eura koliko je Evropska unija planirala kao dodatnu podršku popisu stanovništva u našoj zemlji.

Ta sredstva, u obliku granta Agenciji za statistiku BiH, direktno bi podržala popisni rad na terenu i pokrila oko 35 posto ukupnih procijenjenih troškova popisa stanovništva.

Upravo se čita:  Upute ljekara koje mogu spasiti život: Evo kako pomoći sami sebi ako dođe do ugriza zmije

Taj iznos je dodatak na već osiguranih 4,5 miliona eura koje je EU izdvojila za tehničku pomoć, opremu neophodnu za popis i podršku Međunarodne posmatračke operacije.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas