Subota, 23 rujna, 2023

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove poručuju: Brašna ima, ali nam fali zaposlenih

Preporučeno

Ajdinović je zbog velike panike pokušao da umiri građane, navodeći da je kontrolisano skladište robnih rezervi, na osnovu čega je utvrđeno da su puna životnih namirnica.

Nakon krize na svjetskom tržistu zabilježeno je novo povećanje cijena prehrambenih namirnica i goriva na domaćem. A dok građani ponovo hrle u trgovačke centre, stvarajući zalihe prehrambenih namirnica, zbog najava o novom poskupljenju goriva, veliki su redovi i ispred pojedinih benzinskih stanica.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove podsjećaju da BiH jeste uvozno orjentisana zemlja, ali da mnogi trgovci koriste globalnu situaciju kako bi uvećali profit.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Imamo obavještajne podatke da Dodik priprema bijeg iz BiH

Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, rekao je da je od početka ove godine izvršeno 94 nadzora nad formiranjem cijena i marži, a izdato je 75 prekršajnih naloga naloga u iznosu od 104.400 KM, piše N1.

Samo u posljednja četiri dana obavljena su 43 nadzora i 13 kontrolnih madzora, 21 subjekat bio je u prekršaju, a izdato je 39 prekrsajnih naloga u iznosu od 30.750 KM.

Upravo se čita:  Sud BiH odbacio optužnicu protiv komandanta Sejdića i ostalih za ratne zločine

Na benzinskim pumpama nepravilnosti su utvrđene kod devet subjekata, a novčani iznos prekršajnih naloga iznosi 62.250 KM. Dvadeset i šest posto privrednih subjekata koji su kontrolisani bilo je u prekršaju što i nije veliki procenat, ocijenio je Ajdinović, ali je zato 50 posto subjekata kod kontrole naftnih derivata bilo u prekršaju.

Ajdinović je zbog velike panike pokušao da umiri građane, navodeći da je kontrolisano skladište robnih rezervi, na osnovu čega je utvrđeno da su puna životnih namirnica.

Upravo se čita:  Suspendovana dva ljekara bolnice u Bijeljini zbog smrti 10-godišnjeg dječaka

U pitanju su, tvrdi, desetine hiljada tona, posebno, pšenice i brašna. A kao razlog što police u trgovačkim marketima svjedoče drugačijoj slici, navodi nedostatak zaposlenih koji bi u trenutku napunili rafove.

Na kraju, telefon na koji građani mogu da prijave svako sumnjivo podizanje cijena, je 033 226 644, kao i na e-mail info@fuzip.gov.ba.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U BiH najviše zarađuju direktori koji imaju platu od 4.570 KM a najmanje čistači koji rade za 709 KM

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...

Možda vas zanima i ovo