Petak, 12 travnja, 2024

Iz Vlade Njemačke reagovali na Dodikove prijetnje Schmidtu

Autor:N1

Preporučeno

Podcrtali su kako nastavak secesionističke politike predsjednika entiteta Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji.

Glasnogovornik Savezne vlade Njemačke oglasio se o posljednjim izjavama predsjednika entiteta RS, Milorada Dodika o visokom predstavniku, Christianu Schmidtu, proglasivši ih potpuno neprihvatljivim. Ističe kako bi naredba da se visoki predstavnik uhapsi bila nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav”, podsjetili su iz Vlade Njemačke.

Upravo se čita:  Bećirović poručuje da se “ne igra vatrom”: Glavni problem BiH nije Milorad Dodik

Ujedno, podcrtali su kako nastavak secesionističke politike predsjednika entiteta Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji.

Nadalje – podsjećaju da takvi postupci proizvode i posljedice. Prije nekoliko sedmica, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje. A i Evropska komisija je otkazala poticaje.

“Savezna vlada ne izriče sankcije na nacionalnom nivou. Tu se radi o jednoglasnim odlukama na nivou Evropske unije”, poručeno je na kraju iz Vlade Njemačke.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identiteti pronađene žene i djeteta na Bentbaši

Policijski službenici PU Stari Grad su, nastavljajući rad u cilju identifikacije tijela pronađenih dana 11.04.2024. godine na lokalitetu Bentbaša,...

Još vijesti za vas