Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Izbjegnite neugodnosti i kazne: Evo koliko hrane, mesa, alkohola i novca smijete ponijeti ako prelazite granicu

Autor:N1

Preporučeno

Kada je riječ o prelasku državne granice i ulaska u Hrvatsku, Darjana Maglov iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekla je kako moramo biti informisani šta smijemo prenijeti preko granice.

Šta treba da znate kada putujete u Hrvatsku? Hrana, životinje, piće, cigarete, alkohol, lijekovi, novac – šta i u kojim količinama možete iz BiH unijeti u Hrvatsku? Krenite spremni na put, izbjegnite neugodnosti na granici.

Naime, kada je riječ o prelasku državne granice i ulaska u Hrvatsku, Darjana Maglov iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekla je kako moramo biti informisani šta smijemo prenijeti preko granice.

-Moramo bitni svjesni i informirani šta smijemo prenijeti preko državne granice. Kada je u pitanju unos ličnog prtljaga bez naplate carine i PDV-a, vrijednost je do 300 eura po osobi. To je sve ono što mi nosimo na godišnji odmor, odjeća, obuća, higijena, potrepštine koje su potrebne za razumni period odmora. Spomenut ću i vazdušni saobraćaj, tu je vrijednost do 450 eura, a za osobe mlađe od 15 godina do 150 eura – kazala je Maglov.

Upravo se čita:  Sudar helikopter MUP-a RS i drona, vlasnik pobjegao

Kada su zemlje kao što je BiH u pitanju, ograničenost je do 600 KM.

-Sve ono što je u prtljagu mora biti za ličnu upotrebu, ne smije biti za komercijalnu upotrebu. Npr. ako nosite više parfema, oni ne bi smjeli imati komercijalni karakter – pojasnila je Maglov.

-U Hrvatsku se ne može unijeti više od 2 kutije cigareta, oni koji se na to ogluše čeka debela kazna. Moguće je prenijeti 40 cigareta, ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duhana u drumskom saobraćaju. Rakija, vino ili pivo moraju imati deklaraciju. Što se tiče alkoholnog pića sa udjelom alkohola više od 22 posto – 11 litara. Vino 4 litre ili pivo 16 litara. Sve informacije se mogu naći na sajtu UIO.gov.ba – pojasnila je Maglov

Upravo se čita:  Kompanija iz BiH radnicima danas uplaćuje 2.520 KM jednokratne pomoći

-Važno je napomenuti da ako ponesete nešto više od propisanog, možete snositi visoke kazne, zato se trebamo pridržavati propisa, posebno EU – dodala je.

Kada je riječ o hrani, također postoje ograničenja.

-EU ima stroge propise. Za unos hrane iz zemalja EU nema ograničenja. Ali ako idete iz BiH ne možete unijeti meso i mesne proizvode, dopušteno je mlijeko u prahu za dojenčad i posebna medicinska hrana najviše do 2 kilograma. Hrana za ljubimce do 2 kilograma. Kada je riječ o medu ili jajima, do dva kilograma. Ako nosite čokoladu, morate paziti koliki je udio mlijeka – dodaje Baglov.

Upravo se čita:  Oglasio se i vlasnik kuće na kojoj je radio majstor Muhamed: “Želim da javnost čuje i moju stranu priče, jer nije sve kako vam je servirano“

-Lijekove možete ponijeti za ličnu upotrebu i to ako imate propisanu terapiju. U nalazu mora biti navedena vrsta lijeka i istorija bolesti – istakla je Maglov.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas