Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Izet kupovao dionice za 5, a prodavao za 77 KM, zaradio je 9 miliona

Nemojte propustiti

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te mu je, istovremeno, oduzeta imovinska korist u iznosu od devet miliona KM

Nakon održanog pretresa po ukidanju oslobađajuće prvostepene presude, Kantonalni sud u Sarajevu (KSS) proglasio je krivim Izeta Čorbu zbog krivičnog djela – povlaštene informacije iz Zakona o tržištu vrijednosnih papira FBiH.

Upravo se čita:  Konj prošetao Banjalukom

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te mu je, istovremeno, oduzeta imovinska korist u iznosu od devet miliona KM, objavljeno je na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Optuženi se tereti da je od augusta 2011. do juna 2014. godine u svojstvu izvršnog direktora i većinskog vlasnika dionica firme RFK „Valjčići“ Konjic, iskoristio povlaštene informacije iz dva pisma namjere firme NN International BV iz Nizozemske, koja je iskazala interes za kupovinu emitovanog dioničkog kapitala u RFK Valjčići.

Upravo se čita:  SIPA provodi postupak protiv svog uposlenika koji je divljao centrom Sarajeva, mora dati izjavu MUP-u KS!

– Tako je optuženi u navedenom periodu kupovao dionice po cijeni od pet KM, a potom ih istoj firmi kao većinski vlasnik dionica prodao po cijeni od 77 KM. Na ovaj način stekao je protupravnu imovinsku korist u iznosu od 9.440.352 KM – navode iz Tužilaštva KS.

Na ovu presudu postoji pravo žalbe.

Pročitajte još

Izdvajamo

Meteorolozi opet objavili upozorenje za građane: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do ponedjeljka

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana sa lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom. Jutros je u...

Možda vas zanima i ovo