Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Izetbegović: Pregovori o Izbornom zakonu nakon Općih izbora

Autor:Patria

Preporučeno

Govoreći o Izbornom zakonu, predsjednik SDA je rekao da je predložena “mapa puta”.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog vijeća Charles Michel kazao je da je bh. zvaničnicima ponuđena “mapa puta” koja predviđa da se o Izbornog zakonu pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija.

Na početkuje kazao da Evropska unija i Michel vraćaju fokus na evropski put Bosne i Hercegovine.

“Spreman je da radi na jednoj agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14. prioriteta ići na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa”, rekao je Izetbegović.

Istakao je da su evropski predstavnici da su napravili grešku što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Evropskoj uniji, a ne da podižu ljestvicu u smislu zahtjeva.

Upravo se čita:  Nešić oduševljen dolaskom Sticza na mjesto komandanta EUFOR-a

“Jučer smo vidjeli jednog drugačijeg Milorada Dodika, kooperativnijeg i po pitanju Althae i po pitanju evropskog puta općenito. Mislim da je to itekako rezultat posjete Michela i konačno danas sam čuo gospodina Čovića koji je jako za to da se održe izbori, da se HNS snažno priprema za izbore. Dakle jedan novi pristup i samog HDZ-a kada je u pitanju izborni proces”, kazao je Izetbegović, prenosi Klix.ba.

Govoreći o Izbornom zakonu, predsjednik SDA je rekao da je predložena “mapa puta”.

“Prvo ove teme koje su ovom času neophodne BiH. Dakle deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Vijeća EU koja je krajem juna. Oni će nas pozvati, vjerovatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo otići u Brisel, a zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme, Izborni zakon, državna imovina, zakon o zabrani genocida”, istakao je Izetbegović.

Upravo se čita:  Pozder i Šešum: Imamo puno prirodnog i historijskog blaga za UNESCO

Naglasio je da je rekao Michelu da moraju svi prisustvovati, i da se ne ide na reducirani format.

“Shvatili su da su i tu napravili grešku jer je reducirani format Izetbegović-Čović nikad nije imao šanse što je otvaralo mogućnost za špekulacije. Ovaj put ima da svi prisustvuju, ne da se izvlače i da onda prebiraju političke poene na tome što je neko drugi otišao u Brisel, a oni nisu. Ovo je naša zajednička zemlja, radi se o dramatičnim stvarima gdje treba svi da prisustvuju”, smatra Izetbegović.

Upravo se čita:  Dodik se sastao s Putinom, evo šta o tome kažu iz OHR-a

Također kazao im je da u ovoj zemlji žive tri konstitutivna naroda ali faktički četiri politička te da se jedan čitav blok građanskih stranaka ne može ignorisati.

“Niti u pregovorima niti o budućnosti BiH. Njima se ne smije dopustiti da izbjegavaju svoju obavezu. Zajedno sa nama i međunarodnom zajednicom trebaju razgovarati o strateškim pitanjima”, smatra predsjednik SDA.

Na pitanje da li je Michel postavljao neke uvijete Izetbegović je odgovorio da je njegov pristup bio “vrlo mekan”.

“Njega su zanimali detalji. Htio je da od glavnih aktera iz prve ruke lično ispita neke stvari”, istakao je Izetbegović.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas